Велибор Миливојевић за “Глас Српске”: Шетаћемо мостарским улицама чија имена не вријеђају никога

Ведрана Кулага Симић
Велибор Миливојевић за “Глас Српске”: Шетаћемо мостарским улицама чија имена не вријеђају никога

Дошло је вријеме и сазрела свијест за промјену спорних назива мостарских улица, а одлука о формирању радне групе са задатком да покрене тај процес улива наду да ће то бити и урађено и да ћемо ускоро шетати улицама чија имена неће вријеђати никога.

Истакао је то за “Глас Српске” замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић (СНСД) који је дио радне групе која је добила задатак да у року од мјесец предложи нове називе појединих улица који би били прихватљиви свима.

Међународни представници у БиХ позвали су градску власт да промијени називе пет улица на чијим таблама су сада имена озлоглашених усташких првака. Одлуку о томе усвојило је затим градско Вијеће и формирало радну групу, а именовани чланови би могли већ данас, први пут, да се нађу за истим столом. Миливојевић је подсјетио да је то питање и раније било у платформама СНСД-а, али истиче да је сазрела свијест да се прича о овоме.

- Одлука о оснивању привремене комисије за измјену назива тих улица је прихваћена, али се уз све то прожело и политиканство СДП-а, који је хтио и да прогура одлуку о измјени улица и назив који су спремили. Није прошло, али се, ипак, надам да ћемо у року, можда са малим осцилацијама, коначно сви заједно шетати улицама које неће да нас вријеђају ни посјећају на веома болну прошлост - истакао је Миливојевић.

ГЛАС: Вјерујете ли да ћете лако завршити тај посао, имајући у виду да је ријеч о осјетљивој теми коју отварање у изборној години?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Националне тензије су увијек присутне у вријеме избора и сви некако подижемо веће зидове око себе те бранимо оно за шта некада и вјерујемо да није потребно бранити. Зато је очекивано да буде отпора за те промјене, али сам вјерујем да ћемо лако да се договоримо, а онда је на нама да обезбиједимо двотрећинску подршку за измјене. Вјерујем у људе, савјест и у реалност и да ћемо у најкраћем року измијенити спорне називе.

ГЛАС: Колико, заправо, има тих спорних назива улица или ће то бити утврђено на сједницама радне групе?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Иницијатива је да буде измијењено пет, шест назива који можда највише вријеђају, а свакако да је таквих улица и више, али мислим да би најбоље било да сада измијенимо ове, а онда у даљем процесу можемо реалније, растерећеније да сагледамо све спорне називе за било који народ и да о њима отворено разговарамо.

ГЛАС: СНСД ће тражити да буде враћено име Алексе Шантића, који је и рођен у Мостару, у улицу која данас носи назив Миле Будака, идеолога усташког покрета у вријеме НДХ. Хоћете ли имати још захтјева?

МИЛИВОЈЕВИЋ: То нам је веома битан приједлог. Вријеме је да се Алекса Шантић врати у свом пуном сјају и величини. Активно ћемо учествовати и у додјели других имена и да видимо да ти нови називи буду добро рјешење и за пет, десет, 50 година.

Разлаз

ГЛАС: Предсједник сте Градског одбора СНСД-а у Мостару. Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо је критиковао иступање СНСД-а из те организације. Шта се десило?

МИЛИВОЈЕВИЋ: СНСД поново са СДС-ом иде на изборе јединствено и под слоганом “Остајте овдје”. Ми, с друге стране, дуже нисмо задовољни улогом и мјестом у оквиру координације, у којој треба уредити многа питања. Не желимо бити таоци политике неколико људи, а на крају крајева политичке партије треба да се баве политиком, а невладин сектор тим активностима.

ГЛАС: Голо то иступање описује као класичну издају онога за шта се Координација Срба у Мостару залагала 24 године.

МИЛИВОЈЕВИЋ: Голо је, изласком СНСД-а добио много на публицитету. Не бих даље коментарисао. За све ме оптуживао, осим да сам почео рат 1992.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана