Вехид Шехић: Одлука о одгађању избора потпуно незаконита

Срна
Вехид Шехић: Одлука о одгађању избора потпуно незаконита

БАЊАЛУКА - Директор коалиције "Под лупом" и бивши предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Вехид Шехић истакао је да је одлука ове комисије о одгађању локалних избора са 4. октобра на 15. новембар потпуно незаконита и да нема законско упориште, чак и кад би се постојеће законске норме тумачиле широко.

Шехић је нагласио да Изборни закон, поред редовних, препознаје само три различита типа избора, и то привремене, одгођене и поновљене.

Према његовим ријечима, избори се могу одгодити на бирачком мјесту или у изборној јединици само у случају неке непогоде, попут поплава или слично.

"У том случају ЦИК доноси одлуку којом се избори могу одржати седам дана након редовних, а најкасније 30 дана од одржаних редовних избора", рекао је Шехић за "Независне новине".

Он је додао да је проблематично, не само то што су избори помјерени на 15. новембар, што је више од мјесец дана у односу на редовни термин, већ и то што редовни избори не би ни били одржани, на основу којих би се могли расписати одгођени избори.

"Коначну одлуку донијеће суд, али према мом мишљењу, они су урадили нешто што закон апсолутно не дозвољава. Ништа од тога што је урађено, није у складу са законом", истакао је Шехић.

Он је појаснио да је то само дио проблема јер Изборни закон прописује да се у изборној години мора обезбиједити финансирање, те да то значи да буџет, иако још није усвојен, мора имати и у привременој форми средства за одржавање избора.

Осим тога, проблематично је и то што је ЦИК, нагласио је Шехић, расписао јавне набавке за изборне материјале на дан на који је одгодио изборе, а да то није урадио 7. маја.

"Кад је требало да распишу изборе, рекли су да нема новца за јавне набавке, јер није усвојен буџет, а сад кажу да могу јавне набавке иако није усвојен буџет. То је врло чудно", рекао је Шехић, упитавши како тада није могло, а сад може.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана