Ватикан 2. марта отвара архиве из времена папе Пија Дванаестог

Срна
Ватикан 2. марта отвара архиве из времена папе Пија Дванаестог

БЕОГРАД - Ватикан ће 2. марта отворити архиве из времена папе Пија Дванаестог, који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939. до 1958. године, јавила је Католичка новинска агенција Аустрије /КАП/.

Агенција наводи да ће тога дана више архива омогућити увид у своје материјале из времена понтификата Пија Дванаестог, од којих је највећи и најпознатији Ватикански Апостолски архив, који се раније звао "Ватикански тајни архив".

Биће отворени и архиви Конгрегације за доктрину вјере, Конгрегације за Источну цркву и Конгрегације за јеванђелизацију народа, као и два архива Државног секретаријата, те "Пенитентиарије", једног од три трибунала задуженог за издавање "опроста гријехова" у Римокатоличкој цркви.

Архивар у ватиканском Државном секратаријату Јохан Икс рекао је јуче на конференцији за новинаре да је само у његовом архиву више од два милиона фасцикли које се тичу понтификата Пија Дванаестог.

Јохан Икс је истакао да ће рад истраживача бити веома олакшан дигиталицизацијом, јер је у међувремену дигитализовано 1,3 милиона фасцикли и дјелимично су утврђене и кључне ријечи које олакшавају претрагу.

Према његовим ријечима, ту је, између осталог, и кореспонденција између Ватикана и Нунцијатуре у Берлину, као и са њемачким амбасадором при Ватикану током Другог свјетског рата.

Икс, који је, између осталог, у два петогодишња мандата почев од 2008. године био и консултант у Конгрегацији за канонизацију, није хтио да каже да ли у тим документима има нових сазнања и истакао да је на историчарима да то анализирају и оцијене.

Он је прецизирао да је његов архив добио више од 600 захтјева истраживача из цијелог свијета.

Њих око 100 добило је прва одобрења, али у радној сали архива има само 20 мјеста за истраживаче, како је напоменуо Икс.

Икс очекује и нова сазнања у вези са мултилатералном дипломатијом четрдесетих и педесетих година 20. вијека и открива да, осим дипломатских докумената Ватикана у односима са појединим земљама у вријеме Пија Дванаестог, у архиви има и корспонденције са УН и њеним организацијама, али и са Европским савјетом па све до невладиних организација.

Архивар и библиотекар Римске цркве, португалски кардинал Хозе Толентино де Мендонца, рекао је на конференцији за новинаре да историјско истраживање захтијева "искреност у потрази за истином, па чак и ако резултати изврћу на главу досадашња сазнања".

Он је истакао да је отварање архива из времана Пија Дванаестог историјски моменат не само због самог папе, него и зато јер је ријеч о, како је навео, међународној историји двије важне деценије 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана