Васић тражи да Мектић оде

Ведрана Кулага
Васић тражи да Мектић оде

Бањалука - БиХ очекује нови мигрантски талас, који би, према неким прогнозама, могао бити јачи од прошлогодишњег, а на терену пљуште оптужбе о томе ко је одговоран за то што земља није спремна да се избори са тим проблемима.

Потпредсједник Уједињене Српске и члан Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Костадин Васић оптужио је јуче министра безбједности БиХ у техничком мандату Драгана Мектића да је допринио развоју мигрантске кризе у БиХ и Републици Српској, те да треба да поднесе оставку. На конференцији за новинаре у Зворнику рекао је да Српска и БиХ управо имају проблем са неспособношћу Министарства безбједности, које води, како каже, неспособни Мектић, а који и даље тврди да је БиХ спремна да прихвати мигранте.

- Рекао је да су институције БиХ спремне да одговоре адекватно на најезду миграната, а показало се да нису. Говорио је да је БиХ добила око пет милиона марака да формира центре за прихватање миграната - па опет ништа. Све што је говорио само су лажна обећања - рекао је Васић. Он је оптужио Мектића да је погоршао односе са службама безбједности Србије и Хрватске те недовољно сарађивао са Министарством унутрашњих послова Републике Српске на рјешавању мигрантске кризе.

- Лажно представљање Мектића довело је до тога да у пограничним предјелима Зворника, Градишке, Бихаћа и другим мјестима има проблема са мигрантима који се тешко рјешавају, јер су службе на нивоу БиХ потпуно заказале - рекао је Васић и упитао “зашто предсједник САД Доналд Трамп не ангажује Мектића да ријеши проблем са мигрантима на америчко-мексичкој граници, пошто се Мектић хвали да све зна, све може и све рјешава”. Васић је увјерен да ће нови сазив Савјета министара озбиљно схватити проблем са мигрантима, којих ће, према најавама, бити далеко више.

Мектић јуче није одговарао на наше позиве, а декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин поручује да, док се у политици препуцавају ко је крив, а ко не, мигранти све више пристижу, а грађани испаштају.

- Неспорно је да власти на нивоу БиХ нису на вријеме маркирале проблем, нису предузеле конкретне мјере, говорећи да је стање под контролом и да ће све бити како треба. Испоставило се да то није тачно, да нису имали план ни контролу. Стиже прољеће, а са њим и прогнозе да ће се појавити већи број миграната - истакао је Жупљанин за “Глас Српске”.

Нагласио је да је то већ видљиво из евиденција домаћих служби, али да још нема правих планова институција на нивоу БиХ.

- Полиција у ентитетима има одређене улоге и задатке које испуњава колико је то могуће, али је заказао врх и то се види на терену. БиХ је земља у коју, изгледа, свако може ући, али не и из ње изаћи - рекао је Жупљанин и додао да земље у региону штите своје границе.

У БиХ је лани евидентирано више од 24.000 миграната, а посљедњи подаци Службе за послове са странцима показују да их је од почетка године ушло 2.707, колико их је регистровано до 15. марта. То је повећање за више од 100 одсто у односу на исти период 2018. године.

Структура

Подаци домаћих структура показују да више од 98 одсто миграната нема никаква документа, а највише их је из Пакистана, Ирака, Марока, Алжира, Авганистана, Ирана, Бангладеша. Видљиво је и да је ријеч о мјешовитим миграцијама, те да се најмањи број односи на избјегле и расељене особе из ратом захваћених подручја, јер међу њима Сиријци учествују с мање од 20 одсто, док већину чине мигранти који су властите земље напустили из економских разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана