Вархељи: Пут у Унију отворен, али се очекују резултати

ГС
Вархељи: Пут у Унију отворен, али се очекују резултати

Охрабрење за кандидатски статус БиХ уз услове! Ту је поруку из Брисела члановима Предсједништва у Сарајево донио европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Ова препорука која би се могла остварити средином децембра, поручио је Вархељи.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић поздравила је ову политичку одлуку европске комисије и заложила се за оживљавање давно усвојеног механизма координације између домаћих институција при доношењу кључних одлука на путу ка ЕУ.

Предсједник Српске Милорад Додик најавио да ће на сутрашњем састанку са Вархељијем поставити питања о додјели кандидатског статуса И истовременог одласка Кристијана Шмита из БиХ И страних судија из Уставног суда.

БиХ мораће да сачека на лијепе вијести бар до средине децембра када би Брисел могао одлучити о додјељивању кандидатског статуса.

Иако је јавност очекивала да ту одлуку данас у Сарајеву саопшти европски комесар за проширење. Умјесто тога Оливер Вархељи је изразио задовољство брзином формирања власти послије избора али и даље остаје обавеза испуњавања 14 кључних приоритета како на одлазећем Савјету министара тако и на новоизабраном Предсједништву и ПС БиХ.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић поновила је опредјељеност те институције при извршавању обавеза на европском путу, истовремено поручила да од ЕУ очекује разумјевање за унутрашње ствари у БиХ, преноси РТРС.

Нагласила је потребу поновног активирања механизма координације који се до сада селективно примјењивао.

Њен колега Денис Бећировић поручује да је већина становника опредјељена за чланство у ЕУ и зато би кандидатски статус био велико охрабрење.

БиХ је 2016.године поднијела захтјев за кандидатски статус, 2019. од Брисела добила је 14 услова , од којих су промјена устава БиХ због спровођења пресуде Сејдић-Финци, формирање Врховног суда БиХ, одлазак страних судија из УС БиХ и многе друге пректично неријешиве до средине наредног мјесеца за када је Вархељи најавио одлуку о кандидатском статусу.

Стога се та евентуално позитивна одлука може сагледавати у критичном геополитичком тренутку за ЕУ због руско-украјинског сукоба.

Са европским комесаром сутра ће у Источном Сарајеву разговарати предсједник Републике Српске. Уочи тог састанка Милорад Додик је рекао да постоји доста спекулисања о кандидатском статусу БиХ и канцеларији ОХР-а односно Кристијана Шмита.

- Која је то ЕУ која каже да БиХ може имати кандидатски статуис али да ће остати лажни Кристијан Шмит,као и судије Уставног суда БиХ. Која је то Европа, а када причају истину када говоре о владавини права или када говоре да треба да опстане , када причају истину и то ћу га сутра питати - поручио је Додик.

О европском путу БиХ комесар Оливер Вархељи разговарао је и са предсједавајућим Савјета министара. Зоран Тегелтија поручио је да би добијање кандидатског статуса релаксирало односе унутар БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана