Вархељи: Простор за проналажење рјешења и спремност да се крене напријед

Срна
Вархељи: Простор за проналажење рјешења и спремност да се крене напријед

САРАЈЕВО - Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи изјавио је да је на свим састанцима које је водио у БиХ препознао постојање простора за проналажење рјешења и спремност актера да се крене напријед.

"Уочио сам спремност да се ради на питањима у вези са државном имовином, измјенама кривичног закона, те уставној и изборној реформи. Видио сам и спремност за повратак у рад институција, како би се направили помаци по овим питањима", навео је Вархељи, подсјећајући да се синоћ у Сарајеву састао са лидерима владајуће коалиције Милорадом Додиком /СНСД/, Драганом Човићем /ХДЗ БиХ/ и Бакиром Изетбеговићем /СДА/.

У писаној поруци објављеној након данас завршене дводневне посјете БиХ, Вархељи је потврдио да је Европска комисија спремна помоћи и омогућити рад на овим питањима у интересу БиХ.

"Из тог разлога сам повјерио амбасадору /Јохану/ Сатлеру да покрене овај ангажман, а у сарадњи са кључним партнерима", додао је Вархељи и најавио да ће то бити учињено и са примјесом хитности за проналажење рјешења, тако да БиХ брзо окрене страницу након ове кризе.

Европски комесар за проширење поновио је да је током посјете Сарајеву, Бањалуци и Мостару, те разговора са свим политичким актерима и кључним институцијама БиХ објаснио да је европска перспектива земље стварна и кредибилна, објављено је из Европске комисије.

"Јасно сам истакао да је ЕУ у потпуности опредијељена за стабилност, суверенитет, јединство и интегритет БиХ", навео је Вархељи.

Он је истакао да је његова главна порука била да лидери морају направити кораке ка смањењу тензија, наставити дијалог, те се хитно вратити у потпуно функционалне институције.

"Фокус треба вратити на европску агенду и спровођење 14 кључних приоритета како би БиХ коначно могла почети напредовати на путу ка ЕУ и постати земља кандидат", поручио је Вархељи.

Он је додао да ове реформе треба наставити како би БиХ могла у потпуности имати користи од програма ЕУ и њеног Економског и инвестиционог плана осмишљеног за западни Балкан, у оквиру којег БиХ може бити једна од главних корисница.

"Ово је од суштинске важности за земљу, њене грађане и њене бизнисе. Реформе стоје, а у овом тренутку БиХ ризикује да изгуби 1,5 милијарди евра за инфраструктурне пројекте повезивања, ако се ништа не предузме. И више средстава би било доведено у питање у будућности", напоменуо је Вархељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана