Ванредна ситуација начелнике и градоначелнике вратила на часове цивилне заштите

Александар Стојановић
Ванредна ситуација начелнике и градоначелнике вратила на часове цивилне заштите

БАЊАЛУКА - Начелници и градоначелници локалних заједница у Републици Српској дужни су да прођу обуке из области цивилне заштите и спасавања које проводи Републичка управа цивилне заштите, а за разлику од претходног периода, ове године одазив је далеко већи и око 80 одсто градоначелника одазвало се предавањима која ће бити реализована ових дана.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Цивилне заштите РС Милан Новитовић и додао да су обуке организоване у три дијела, а након одржаног предавања у Бијељини, једна је планирана за данас у Требињу и 29. јануара у Бањалуци.

Према Закону о заштити и спашавању РС начелници и градоначелници дужни су да прођу обуку у којој ће бити упознати са законским оквирима, овлашћењима, поступцима и координацијом у случају ванредних ситуација, начином вршења процјене и анализе ризика, те планирањима и начинима дјеловања у кризним ситуацијама.

Новитовић у изјави за наш лист каже да је интересовање градоначелника велико, с обзиром да они своје мандате започињу у ванредној ситуацији изазваној епидемијом вируса корона.

- Према нашој процени, више од 80 одсто начелника и градоначелника проћи ће ову обуку, а одазив је знатно већи узимајући у обзир да у претходном периоду нисмо ни држали обуке због минималне заинтересованости. Разлог за повећан интерес вероватно лежи у чињеници да је већина њих поучена искуством Костајнице, али и целокупне ситуације изазване болешћу “ковид 19” - истиче Новитовић.

Обука подразумијева једнодневно предавање у којем ће се први људи локалних заједница упознати са улогом коју имају као команданти штабова, али и овлашћењима и начином дјеловања, како институција, тако и грађана и привредних субјеката.

- Кључну улогу у првом одговору имају управо локалне заједнице због тога је битно да знају како се руководи локалним штабом, како се тражи и пружа помоћ између општина, али и на међународном нивоу, те координација са републичким институцијама - истиче Новитовић.

Планирање и припрема функционишу добро, а као кључни проблем Новитовић истиче буџетирање локалних заједница за потребе цивилне заштите и недостатак новца за те сврхе.

-  Недостатак новца је највећи проблем који се одувек јавља, међутим планирање је од кључног значаја - закључио је Новитовић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић за “Глас Српске” каже да није био у прилици да иде на обуку у Бијељину, али да ће то учинити 29. јануара када је планирано њено одржавање у Бањалуци.

- Иако дуго обављам дужност градоначелника, одлучио сам да одем на обуку, јер никада не знамо с каквим изазовима се можемо срести и сигурно да ће такво предавање бити корисно. Имали смо несвакидашњу ситуацију са вирусом корона, а видјели смо и проблеме у Костајници и свака обука у погледу бољег управљања у кризним ситуацијама је свакако добродошла - рекао је Стевановић.

Један човјек, више одјељења

Као један од проблема дјеловања у пословима цивилне заштите јавило се то да један човјек води два или више одјељења.

- Најдрастичнији пример имали смо у Костајници где је један човек био на челу одељења за цивилну заштиту, комуналну полицију и борачко-инвалидска питања. Али много је општина и градова где људи обављају две функције, а то једноставно не може тако функционисати - рекао је Новитовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана