Вања Бјелица Прутина, предсједница ЦИК БиХ, о дану одржавања локалних избора: И 15. новембар под упитником

Ведрана Кулага Симић
Вања Бјелица Прутина, предсједница ЦИК БиХ, о дану одржавања локалних избора: И 15. новембар под упитником

Надлежне институције у БиХ морају што прије да заврше процедуре у вези са усвајањем буџета институција за ову годину, која је и изборна. Сваки дан је битан да бисмо успјели да све посложимо, јер рокови теку, а сви морају да буду свјесни да је, ако дође до било каквог застоја, под знаком питања и 15. новембар као изборни дан.

Истакла је то за “Глас Српске” предсједница Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Вања Бјелица Прутина након што је у четвртак Савјет министара БиХ усвојио Нацрт буџета институција на нивоу БиХ за 2020. годину, у којем је укалкулисано и 4,2 милиона марака неопходних за спровођење локалних избора, а тај акт треба да прође још и Предсједништво те Парламент БиХ.

- Поздрављамо усвајање Нацрта буџета у Савјету министара, јер је то један од корака на том путу и користимо сваку прилику да апелујемо на надлежне да у што скоријем року усвоје тај документ и обезбиједе средства за спровођење избора. Очекујемо хитност у даљем поступку - истакла је Бјелица Прутина.

ГЛАС: Колико времена још имате за чекање да ништа не би дошло у питање?

БЈЕЛИЦА ПРУТИНА: Сваки дан је важан. Већ почетком јула вршимо унос и обраду потписа подршке, односно треба унијети око 300.000 тих потписа. То је веома захтјеван посао и захтијева ангажман додатног особља и рачунарску опрему, тако да нам је потребна техничка и персонална подршка да бисмо тај посао могли урадити, посебно јер за то имамо рок од 4. до 9. јула. То је једна у низу активности које морамо реализовати за овогодишње изборе. За сада активности на којима радимо успијевамо премостити са бројем људи који имамо. Савјет министара БиХ је тек 21. маја ставио ван снаге своју одлуку о поступању институција у условима појаве “ковида 19” и тек тада су стечени услови да сви запослени дођу у сједиште ЦИК-а. До тада смо, као и сви остали, радили на даљини. То није исто као када сте на радном мјесту, а морам да кажем и да је ЦИК за сваке раније изборе у априлу имао од 20 до 40 новоангажованих, односно и прије расписивање избора. Ми не да нисмо имали додатне запослене, већ ни стално запослене у централи.

ГЛАС: Избори, дакле, остају 15. новембра, за када су и пролонгирани, и чекате да буџет прође све процедуре?

БЈЕЛИЦА ПРУТИНА: Буџет институција БиХ треба да што прије усвојити да и тај датум не би био под знаком питања.

ГЛАС: Постоји и та могућност?

БЈЕЛИЦА ПРУТИНА: С обзиром на то да буџет још није усвојен, а да је већ крај шестог мјесеца, с обзиром и на то да није поштован рок из Изборног закона према којем су средстава за спровођење избора морала бити обезбијеђена у року од 15 дана од дана расписивања, а рок је истекао 22. маја, то је довело до тога да избори не могу бити почетком октобра већ 15. новембра. Ако сада хитно не буду обезбијеђена средства за спровођење избора, под знаком питања је и 15. новембар.

Ситуације је крајње озбиљна и надам се да ће надлежне институције да то схватити и да ће реаговати. Ми морамо радити свој посао и радимо га, али желимо и да други сарађују са нама.

Пријаве

ГЛАС: Да ли политичке странке и независни кандидати пријављују учешће на идућим изборима, имајући у виду да рокови већ теку?

БЈЕЛИЦА ПРУТИНА: Обрасце за подношење пријаве за учешће на изборима је, према посљедњем пресјеку, преузело 120 политичких партија и 223 независна кандидата. То није коначан број јер субјекти који немају обавезу прикупљања потписа подршке обрасце могу преузети са званичне интернет странице ЦИК-а БиХ. До 17. јуна пријаве за учешће су поднијела 34 политичка субјекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана