Вандалски напад на Стару цркву у Мостару

Срна
Вандалски напад на Стару цркву у Мостару

МОСТАР - Јутрос рано извршен је вандалски напад на Стару цркву у Мостару, јавља дописник Срне.

Непознати починиоци провалили су врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви, те опљачкали цркву. Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва „Добротвор“.

Осим цркве проваљено је и у црквену продавницу која је такође опљачкана.

Свештеник који је јутрос рано затекао овај ужасни призор позвао је полицију која је извршила увиђај.

Из Српске православне црквене општине Мостар нису жељели давати изјаве овим поводом, те су само подсјетили да ово није први напад на црквену имовину у Мостару.

Српска православна црквена општина у Мостару прошле године је након низа напада на имовину позвала надлежне органе, прије свих Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) да хитно пронађе починиоце.

Тада су навели да су се пљачке догодиле у црквама и парохијским домовима у Мостару, Бијелом пољу, Благају, Житомислићу и другим вјерским објектима на подручју ХНК.

-Десетине оваквих и сличних случајева, чији починиоци нису откривени уноси немир и несигурност у све поре наше заједнице. Вјерујемо да није ријеч о изливима вјерске и националне мржње и нетрпељивости према нама и нашој заједници - навели су тада додајући да би се откривањем починилаца и расвјетљивањем ових дјела отклонила свака сумња и претпоставка да је ријеч о националном или вјерском мотиву истих.

Прије мјесец дана оскрнављено је Православно гробље у мостарском насељу Виховићи тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке и усташки симболи.

Простор око Старе цркве није освијетљен иако је Српска православна црквена општина Мостар упућивала молбу Граду Мостару да то буде учињено, уз образложење да је Стара црква и национални споменик, те да многе вјерске објекте у Мостару освјетљава Град Мостар.

 - Вандалски напад на Стару цркву у Мостару није само напад на богомољу, већ је ријеч о кршењу основног људског права – права на исказивање вјероисповијести 3.000 Срба који живе у овом граду - изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Додао је да тих 3.000 Срба који живе у Мостару сада немају храброст да иду у цркву и посјећују гробља која се стално скрнаве и оштећују.

- Они у страху сада размишљају када ће отићи у своју цркву и када ће моћи да упражњавају основно, Уставом загарантовано право из Дејтонског споразума – исказивање вјероисповијести - истакао је Радановић.

Он је поновио да је православље угрожено у ФБиХ, јер не постоји кантон у ком нису оштећена православна гробља, полупани прозори богомоља, које су ишаране спрејевима, опљачкане.

Радановић истиче да исход обично буде да се увиђајем утврди да је починилац „неки малољетник или лице које је имало потребу да украде новац“.

Према његовим ријечима, овдје је у питању генералан однос власти ФБиХ према православљу, који се преноси и на малољетна лица, али и на понољетна, па сваки муслиман или римокатолик помисли да је потпуно природно да се може оштетити православни објекат, а да се не одговара за такво дјело.

Радановић је навео да је Црква рођења Пресвете Богородице смјештена на лијевој обали, гдје је већинско бошњачко становништво, те додао да је прије мјесец дана био напад на православно гробље у мостарском насељу Виховићи, на западној обали, гдје у већини живе Хрвати.

Он је подсјетио да је Стару цркву у Мостару, заједно са православним гробљем на Бјелушинама, Комисија за очување националних споменика прогласила националним спомеником БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана