Вакцине могуће спалити само у Бечу

Дарко Момић
Вакцине могуће спалити само у Бечу

БАЊАЛУКА - Више од 330.000 вакцина за борбу против вируса корона које су дониране Републици Српској, а којима је истекао рок, чека на уништавање, а најближа спалионица у којој се то може урадити у складу са законом и строгим правилима налази се у - Бечу.

Из Института за јавно здравство Републике Српске кратко је потврђено за наш лист да ће вакцине бити уништене у складу с Правилником о уништавању медицинског отпада.

- У току је јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада - потврђено је из Института, из којег је прецизирано да је закључно са 31. октобром истекао рок за 322.415 доза вакцина “астра-зенека” и 8.172 дозе вакцине “синовак”, које су дониране Српској.

Републички координатор за управљање медицинским отпадом у РС Жељко Алексић потврдио је за “Глас Српске” да у БиХ постоји неколико предузећа за прикупљање медицинског отпада, али да ниједно од њих нема постројење за уништавање фармацеутског отпада, у који спадају и вакцине. Он прецизира да је управљање медицинским отпадом регулисано Законом о управљању отпадом и Правилником о управљању медицинским отпадом.

- Све здравствене установе, било приватне, било јавне, имају обавезу да са овлашћеним предузећима склопе уговор о третирању свих категорија медицинског отпада. Међутим, ниједно од тих овлашћених предузећа не испуњава строге услове за уништавање фармацеутског отпада, у који спадају и вакцине за борбу против короне. Али таквог постројења нема ни у једној земљи у регији, ни у Србији, ни у Хрватској, ни у Црној Гори, чак ни у Словенији и најближе је у Бечу - каже Алексић.

Према његовим ријечима, то значи да овлашћена предузећа код нас прикупљају и складиште тај отпад до годину дана, а након тога обично траже дозволу да им се поново продужи рок за складиштење.

- Ресорно министарство обично излази у сусрет и дозвољава да тај отпад остаје у складиштима и по неколико година, али он се на крају извезе на уништавање у Беч или негдје друго. Углавном, све је прецизно регулисано и грађани немају разлога за бригу - објашњава Алексић.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС прецизирали су да четири правна лица имају дозволу за управљање медицинским отпадом.

- То су Опште болнице “Свети апостол Лука” у Добоју и “Свети врачеви” у Бијељини, затим “Еко груп” из Бањалуке и “Кемокоп” из Модриче - наведено је у одговорима овог министарства.

Из овог министарства су прецизирали да “тренутно ниједно правно лице нема дозволу за извоз медицинског отпада”, што значи да ниједно од предузећа која имају дозволу за прикупљање и складиштење медицинског отпада тренутно није од овог министарства затражило дозволу за извоз, односно за одвожење медицинског отпада на уништавање.

Обавеза

Портпарол Министарства здравља и социјалне заштите РС Јелена Вујић каже да је јавно здравствени значај збрињавања медицинског отпада изузетан, истичући да је обавеза здравствених установа да на адекватан и одговоран начин збрињавају ову врсту отпада.

- Здравствене установе могу и саме третирати инфективни медицински отпад ако посједују одговарајућу опрему и одговарајућу дозволу надлежног Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС - каже Вујић за наш лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана