Уз границу с Хрватском пронађена велика група миграната

Срна
Уз границу с Хрватском пронађена велика група миграната

САРАЈЕВО - Са подручја Унско-санског кантона су у посљедња три дана измјештене и у прихватне центре смјештене 53 мигрантске породоце са укупно 199 чланова, од којих је 105 дјеце, саопштила је данас Служба за послове са странцима БиХ.

Инспектори Службе су током појачане оперативне активности на подручју Унско-санског кантона утврдили да на локалитету Босанске Бојне, у непосредној близини границе са Хрватском, у напуштеним објектима борави неколико десетина мигрантских породица.

С обзиром на то да су мигранти нелегално боравили у објектима у којима није било минималних услова за њихов боравак током зиме, Служба је иницирала и координисала низ активности на њиховом измијештању са тог локалитета и збрињавању у привремене прихватне центре Борићи и Седра.

Из Службе су навели да су та два прихватна центра и предвиђена за смјештај породица и рањивих категорија миграната.

Током спровођења ових активности идентификована су и два малољетника без пратње којима је одређен привремени старатељ.

Сви мигранти су збринути и уз неопходну медицинску тријажу смјештени су у изолациони дио ових центара у складу са епидемиолошким мјерама за спречавање ширења вируса корона.

Овај посао је, како се наводи, обавила Служба за послове са странцима БиХ у сарадњи са Граничном полицијом БиХ, МУП-ом Унско-санског кантона /УСК/ и Међународном организацијом за миграције /ИОМ/.

Капацитети за смјештај миграната на подручју Унско-санског кантона у потпуности су попуњени и у њима тренутно борави више од 3.200 миграната.

Служба је најавила да ће наставити да спроводи појачане активности контроле кретања и боравка странаца у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана