Увођење нових процедура у васкуларној хирургији

СРНА
Увођење нових процедура у васкуларној хирургији

У Болници "Свети врачеви" у Бијељини данас су обављене двије сложене операције код пацијената са обољењем каротидних артерија, саопштено је из ове здравствене установе.

Операције је извео Марко Драгаш, познати стручњак за васкуларне болести са Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хиругију Клиничког центра Србије, уз асистенцију васкуларног хирурга из бијељинске Болнице Немање Јанковића.

Драгаш је оцијенио да Болница у Бијељини напредује, чему у прилог говори увођење нових процедура у васкуларној хирургији.

- Сигуран сам да ова болница има добру перспективу и да ће се наша сарадња наставити на најбољем могућем нивоу - рекао је Драгаш.

Јанковић је појаснио да каротидна хирургија подразумијева операције на каротидним артеријама које снабдијевају мозак крвљу, а које су критично угрожене.

- Жаргонски, каротидна хирургија или операције каротидних артерија се називају и хирургијом подмлађивања или освјежавања мозга. Веома је значајно што се у нашој установи могу оперисати, не само пацијенти из Бијељине, него из цијеле Републике Српске - рекао је Јанковић.

Директор бијељинске Болнице Златко Максимовић рекао је да ова установа, након развоја кардиологије, офталмологије, анестезије, ортопедије и хиругије, креће у експанзиван развој хирургије каротидних артерија.

- У посљедња два мјесеца успјешно смо урадили више од 10 операција каротидних артерија. Наравно, рађене су и бајпас операције, планирано је да се раде и анеуризме абдоменалне аорте, тако да је неупитан развој васкуларне хирургије са нашим стручњацима из бијељинске болнице, које помажу стручњаци, наши пријатељи из Београда - нагласио је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана