Увод у опасан преседан

Ведрана Кулага Симић
Увод у опасан преседан

ДОБОЈ, СРЕБРЕНИЦА - Иако ће правни тимови изборних побједника у Добоју и Сребреници доставити жалбе на одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ којом су поништени резултати избора на већини биралишта у тим локалним заједницама, нема велике наде да ће бити и уважени јер је, како упозоравају, на помолу је велики преседан у домаћем правном систему.

ЦИК БиХ је у четвртак поништио резултате избора на 28 бирачких мјеста у Сребреници и 89 у Добоју за ниво начелника, односно градоначелника, као и за локалне парламенте, због уочених неправилности и малверзација, што је изазвало бурне реакције дијела странака са српским предзнаком које сматрају да су чланови донијели политичку, а не исправну одлуку, која би могла да има далекосежне посљедице.

Незадовољним странака је дат рок да до данас (субота) до 16 часова предају у ЦИК жалбу која ће бити достављена Апелационом одјељењу Суда БиХ, који има посљедњу ријеч.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да су у жалби указали на читав низ неправилности.

- Све што су навели у ЦИК-у је паушално. Ово је једноставно намиривање Добоја за Сребреницу и обрнуто - казао је Грујичић за “Глас Српске”.

Не очекује, ипак, другачију одлуку Суда БиХ од оне коју је донио ЦИК.

- Искуство нам говори да ствари иду по принципу кадија те тужи, кадија те суди. Ако се овај суд буде водио правдом, због чега и постоји, поништиће одлуку и евентуално избори бити поновљени на неким бирачким мјестима, углавном у ФБиХ, јер је тамо било неправилности. Не бјежимо од тога да се понове на неким мјестима и у Сребреници - истакао је Грујичић и додао су странке са српским предзнаком одржале већ један састанак у петак, али да ће за сто поново када добију судску одлуку.  

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истиче за “Глас Српске” да ће жалба на вријеме бити упућена, поновивши да је, према њиховим оцјенама, одлука у свим сегментима донесена незаконито.

- Нема ни имена ко је вјештачио, што оставља простора за сумњу да је то био неко из СДС-а и ПДП-а, нема информација ко је ангажовао вјештака и тако даље. У образложењу су паушалне оцјене, без утемељења у Изборном закону. Не желим да прејудицирам одлуку Суда, али ако не уважи жалбу, то ће бити преседан и катастрофално за правни систем БиХ, односно биће кадија те тужи, кадија ти суди - истакао је Јеринић, који сматра да ће опет и на поновљеним изборима однијети побједу.

С друге стране, у СДС-у, ПДП-у и ДНС-у поздрављају одлуку у Добоју, а већ се спекулише да на поновљеним изборима неће имати свог кандидата, него ће дати подршку Срђану Тодоровићу (СП), који је и у новембру ишао у изборну трку. Тодоровић је поручио за “Глас Српске” да остаје кандидат и да ће једино тражити подршку грађана, а да је свака друга добродошла.

- Не знам да ли ћу бити једини кандидат опозиције. Ни прошли пут нисмо тражили подршку било које партије, већ искључиво грађана - истакао је Тодоровић, који вјерује да ће Апелационо одјељење Суда потврдити одлуку ЦИК-а, али и да неће бити ништа промијењено ако и нове изборе буду спроводили актуелни чланови добојске изборне комисије.

Притисак

Из ДЕМОС-а су саопштили да је одлука ЦИК-а донесена под политичким притиском одређених центара моћи, те да су посебно индикативни наводи да избори нису поништени на бирачким мјестима на којима су већински гласали Бошњаци.

- На овај начин се ЦИК легитимише као инструмент за прекрајање изборне воље бирача у Сребреници и Добоју - сматрају у ДЕМОС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана