Утврђени услови и начин коришћења туристичких ваучера

ГС
Утврђени услови и начин коришћења туристичких ваучера

БАЊАЛУ - Туристички ваучер моћи ће да користити сваки пунољетни становник Српске искључиво као субвенцију трошкова услуге смјештаја која укључује ноћење са доручком ван мјеста пребивалишта.

Наведено је то у Уредби о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима коју је данас усвојила Влада Републике Српске гдје је наглашено да ваучер не може да се користи за остале трошкове попут исхране и пића или других факултативних услуга.

Усајање Уредбе о условима и начину кориштења туристичких ваучера за субвенционисано плаћање смјештаја у Српској је први корак у реализацији овог пројекта, а слиједи расписивање јавног позива за пријаву привредних субјеката који пружају услуге смјештаја и туристичких агенција посредством којих ће бити могуће уговарати аранжмане.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић након сједнице Владе Српске и навела да ће из Компензационог фонда Републике Српске бити издвојена одређена средства за субвенционисање смјештаја.

У Уредби је прецизирано да ће ваучер моћи да се искористи за плаћање услуге ноћења са доручком у једној смјештајној јединици у минималном трајању од три  ноћења заредом, у корист једног корисника ваучера или у минималном трајању  од четири  ноћења заредом  у корист два корисника ваучера.

- Ваучер може да се искористи и за услугу ноћења са доручком у минималном трајању  од четири  ноћења заредом  у више угоститељских објеката за смјештај, у корист два корисника ваучера, ако се туристички аранжман реализује посредством туристичке агенције – пише у Уредби.

Ваучер ће се моћи искористити у периоду од 15. јуна до 15. новембра 2020. године.

Гашићева је подсјетила да туристичке ваучере, чија је вриједност 100 КМ могу да користе пунољетни грађани са пребивалиштем у Српској, а моћи ће за њих да се пријаве посредством апликације.

- Предуслов је да су претходно резервисали смјештај у одређеној смјештајној јединици у Српској, а код привредног субјекта који је пријављен и испунио одређене услове - рекла је Гашићева.

Гашићева је напоменула да грађани могу директно резервисати смјештај, односно нису у обавези да то раде посредством туристичке агенције.

 -Постоје двије могућности, ако желите да проведете само три ноћи на једном мјесту имате право да искористите један ваучер по једној смјештајној јединици. Уколико се ваш одмор састоји од четири и више ноћења имате право за једну смјештајну јединицу да искористите два ваучера - објаснила је Гашићева.

Вриједност ваучера износи 100,00 КМ и наведени износ представља максимални износ средстава, која корисник ваучера може једном у току 2020. године користити за плаћање услуге смјештаја (ноћење са доручком), без обзира на вриједност извршене услуге смјештаја. Ако укупна цијена пружене услуге прелази износ ваучера корисник ваучера ће  разлику доплатити сопственим средствима. У случају да је вриједност ваучера већа од вриједности  пружене услуге из става 2. овог члана корисник ваучера предаје ваучер угоститељу, као начин плаћања, без могућности поврата разлике у цијени.

Она је нагласила да је намјера овог пројекта помоћ домаћој привреди и туризму, али и подизање свијести код грађана да дио свог одмора проведу у Републици Српској.

Услугу смјештаја, према Уредби, пружаће субјект  регистрован као привредно друштво, друго правно лице или предузетник који пружа угоститељске услуге у угоститељским објектима за смјештај у складу са прописима којим се уређује област угоститељства (угоститељи). Туристичка агенција осмишљава и организује туристички пакет аранжман који подразумијева кориштење услуга превоза и/или  смјештаја код угоститеља.
Гашићева је нагласила да привредни субјекти, прије свега, морају имати измирене све обавезе према држави да би могли бити дио овог пројекта, као и да пружаоци услуга смјештаја имају минимум четири запослена, док број запослених није услов за туристичке агенције.

По објављивању Евиденције угоститеља и туристичких агенција који ће моћи да пружају предвиђене услуге, Министарство ће расписати јавни позив за грађане Републике Српске за подношење пријава за додјелу ваучера.

Грађани прије подношења пријаве за ваучер треба да резервишу смјештај или ндиректно код угоститеља уписаног у евиденцију, на основу чега угоститељ издаје потврду о резервацији или посредством туристичке агенције уписане у евиденцију, на основу чега туристичка агенција издаје потврду о путовању/резервацији. Та потврда  треба да садржи период резервације, вријеме важења резервације и име и презиме лица на које се односи.

Заинтересовани ће достављати пријаву за ваучер  Министарству у штампаном облику, поштанским путем или непосредно на протокол, односно електронским путем попуњавањем обрасца пријаве путем електронске  апликације.

Уз пријаву на ваучер доставља се потврда о резервацији смјештаја, копија личне карте или пасоша подносиоца пријаве.

Пријава за ваучер треба да садржи име и презиме подносиоца пријаве, јединствени матични број грађана (ЈМБГ) подносиоца пријаве, мјесто и адресу пребивалишта подносиоца пријаве, контакт телефон, назив угоститељског објекта за који је извршена резервација смјештаја, као и  назив туристичке агенције, ако је резервација смјештаја учињена посредством агенције, период резервације смјештаја и изјаву којом подносилац пријаве за ваучер под материјалном одговорношћу гарантује да су подаци из пријаве тачни и истинити.

Разматрање броја пријава за  ваучер ограничен је расположивим средствима Компезационог фонда Републике Српске и рангирање пријава за ваучер вршиће се на основу датума и времена њиховог пријема  у Министарству, односно са даном њиховог  уноса у  електронску  апликацију.

Уредбом су предвиђене и казне за оне који буду покушали да на било који начик злоупотријебе ваучере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана