Утврђен нацрт измјена Закона о рибарству: Узгојем ће моћи да се баве и физичка лица

Срна
Утврђен нацрт измјена Закона о рибарству: Узгојем ће моћи да се баве и физичка лица

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске данас је утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рибарству којим се, између осталог, даје могућност физичким лицима да обављају дјелатност аквакултуре.

Актуелни Закон о рибарству усвојен је 2012. године, а пратило га је доношење већег броја правилника с циљем заштите и унапређења рибљег фонда у риболовним водама, природних станишта и биодиверзитета с једне, те развоја аквакултуре са друге стране, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

- Предложеним измјенама и допунама овог закона даје се могућност физичким лицима да обављају дјелатност аквакултуре. Према важећем закону, за обављање ове дјелатности требало је да лица буду регистрована као предузетници - појаснили су у Влади.

Измјенама предметног закона дефинишу се објекти за узгој рибе, гдје се поред уобичајених наводе и затворени објекти за аквакултуру, што подразумијева или укључује рециркулацију воде током узгоја.

- То се директно одражава на трошкове током узгоја, а измјенама овог акта дефинишу се и обавезе и права субјеката који се баве узгојем генетског материјала /оплођена икра, рибља млађ и риба/ за порибљавање с циљем очувања оптималне структуре и величине популација аутохтоних врста риба у риболовним водама и биолошке разноврсности - наводи се у саопштењу.

С циљем заштите, праћења, планирања и развоја ресурса у рибарству предвиђа се доношење програма развоја рибарства и аквакултуре као планског документа који обезбјеђује дугорочну политику управљања у сектору рибарства и аквакултуре на период од 20 година.

У нацрту овог закона посебно је истакнута заштита изворишта ријека, ријечица и потока као дијелова риболовних вода с циљем спречавања њиховог загађења, а измијењене су и одредбе којима се уређује инспекцијски надзор, те су ублажене новчане казне прописане за радње које се у овом закону квалификују као прекршаји.

Запошљавање

Влада Републике Српске усвојила је данас извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у Српској за прошлу годину, за чије је спровођење кроз реализацију шест програма планирано 16.901.413 КМ за запошљавање и самозапошљавање 3.292 лица.

Закључно са 31. децембром прошле године, по свим реализованим програмима запошљавања, одобрена су средства од 15.187.895 КМ за запошљавање укупно 2.888 лица, а од тог броја до краја прошле године запослена су 2.033 лица и реализована средства у износу од 10.501.476 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Због посљедица изазваних пандемијом вируса корона, реализација Акционог плана запошљавања за 2020. годину је каснила, па је за неке од програма продужено трајање јавног позива до краја прошле године, те се реализација одређеног броја одобрених захтјева наставља и у овој години.

Према подацима из извјештаја, закључно са 31. децембром прошле године са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске по основу запослења и обављања приватне дјелатности брисано је 29.879 лица, у просјеку 2.490 лица мјесечно.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2020. године.

Информација ће бити упућена на разматрање Народној скупштини Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је Програм рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2021. годину, као и извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2020. годину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана