Усвојена Стратегија у области миграција и азила 2021-2025.

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Савјет министара усвојио је Стратегију у области миграција и азила за период 2021–2025. године, у складу са препорукама Европске комисија за добијање статуса кандидата за БиХ на сједници Савјета ЕУ у децембру.

Стратегијом, коју је предложило Министарство безбједности, жели се осигурати развој квалитетног система миграција и азила у БиХ у складу са стандардима ЕУ, те омогућити активно учешће у овим областима на регионалном нивоу, саопштено је из Савјета министара након данашње ванредне телефонске сједнице.

Овом стратегијом је дефинисано седам стратешких циљева, међу којима су унапређење система свеобухватног управљања политикама миграција и азила, повећање ефикасности контроле државне границе, ефикасније управљање незаконитим миграцијама на територији БиХ, унапређење система азила, ефикаснија борба против кријумчарења миграната и трговине људима, подршка законитим миграцијама и интеграција странаца који законито бораве у БиХ, те јачање механизама координације у управљању миграцијама и азилом.

На сједници је усвојена информација Министарства комуникација и транспорта о поступку јавне набавке "Изнајмљивање Мајкрософт лиценци за потребе институција БиХ".

- Средства која недостају за реализацију Оквирног споразума о изнајмљивању Мајкрософт лиценци за потребе институција БиХ за период 2022–2025. године биће обезбијеђена из текуће резерве буџета институција и међународних обавеза БиХ - наводи се у саопштењу.

Савјет министара изјасниће се у другом кругу гласања о измјенама и допунама правилника о унутрашњој организацији Министарства безбједности и расписивању јавног конкурса за попуну нових радних мјеста за пружање административно-техничке подршке контакт-тачки за сарадњу са Европолом, због тога што данас није било консензуса у вези са новим запошљавањем, те ова тачка дневног реда није усвојена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана