Усвајање буџета зависи од одлуке СДА да ли ће поштовати договор

Срна
Усвајање буџета зависи од одлуке СДА да ли ће поштовати договор

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је Срни да вјерује да ће буџет БиХ у овом дому бити усвојен у првом читању у сриједу, 15. јула, али је истакла да је коначно усвајање овог важног документа још далеко јер партнери из ФБиХ, прије свих СДА, не поштују договорено.

- Очекујем да ће у другом кругу гласања бити усвојен буџет у првом читању, али смо још далеко од коначног усвајања, имајући на уму потребу да овај изузетно важан документ буде усвојен у другом читању и у Дому народа - рекла је Бурсаћева.

Она је изразила наду да ће се партнери из ФБиХ, прије свих СДА, напокон опредијелити да поштују договорено.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) рекла је Срни да очекује да се прије нове сједнице овог дома посланици изјасне у другом кругу гласања и да ће ту буџет добити подршку.

- Увјерена сам да ће услиједити и разговори и да ће бити испоштован ранији договор. Без договора нема ни напретка. Очекујем одговорно понашање свих у БиХ и да ће се све учинити да се ова земља извуче из ћорсокака у који је запала због неодговорног понашања појединих странака (СДА) - рекла је Кришто.

Предсједавајући Клуба посланика СДС-а и ПДП-а у Представничком дому Мирко Шаровић оцијенио је да ће, "уколико се истргују главни партнери и прођу кадровска рјешења, проћи и буџет".

- Буџет је талац њихових унутрашњих обрачуна. Они нису све позиције подијелили и то је вјероватно проблем. Уколико дођу нека нова кадровска рјешења, неколико директорских мјеста, имаћемо и локалне изборе. У супротном, вјероватно ће бити одгођени - сматра Шаровић.

Предсједавајући Клуба посланика СДА Адил Османовић, на питање Срне шта очекује од сједнице Представничког дома на којој би посланици у другом кругу гласања требало да се изјасне о буџету, кратко је рекао да очекује да "сједница почне и да се заврши".

Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, наћи ће се на наредној хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која ће бити одржана у сриједу, 15. јула, и требало би да буде усвојен у првом читању.

С обзиром да о овом документу посланици треба да се изјасне и у другом читању, те делегати у Дому народа, исход гласања зависиће од тога да ли ће СДА испоштовати договор који је раније постигла са СНСД-ом и ХДЗ-ом БиХ.

На хитној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у сриједу, 15. јула, требало би да се нађе Извјештај комисије Колегијума о настојању постизања сагласности о Приједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину на прошлој сједници, одржаној 9. јула, није добио ентитетску већину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, те је упућен на усаглашавање Колегијуму овог дома.

За Приједлог буџета гласала су 22 посланика, 12 их је било против и два уздржана.
Буџет није добио ентитетску већину јер га није подржало седам посласника из Републике Српске (СНСД, ДНС, Уједињена Српска) због чињенице да није испоштован договор који су раније постигли СНСД, ХДЗ БиХ и СДА.

Приједлог закона о буџету су подржали посланици Мирко Шаровић из СДС-а и Мира Пекић из ПДП-а, те Адил Османовић из СДА, док Бранислав Бореновић из ПДП-а није гласао, иако је присуствовао сједници, што се рачуна да је био суздржан.
Приједлог закона о буџету није добио подршку ни посланика ХДЗ-а.
Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за ову годину износи око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана