Уставноправна комисија: Дорадити измјене закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији

Srna
Уставноправна комисија: Дорадити измјене закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији

САРАЈЕВО - Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ вратила је Колегијуму овог дома на дораду Приједлог закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ (ОБА), тражећи да се отклоне све неправилности на које је указао законодавно-правни сектор.

Замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Средоје Новић (СНСД) указао је да у материјалу који је члановима достављен нема доказа да су у Приједлогу закона отклоњени недостаци на које је указао законодавно-правни сектор.

Новић је рекао да би Приједлог закона требало да буде разматран и на сједници Одбора за надзор над радом ОБА. - Мало је рећи да је ово некоректно.

Ја не могу прихватити образложење да овај Закон стоји од 2018. године и тад је законодавно-правни сектор дао упутства да се отклоне појединости, а то није урађено - каже Новић.

Предлагач је као разлог за доношење измјена Закона о ОБА навео одлуку Уставног суда од 1. јуна 2017. године, којом је, по апелацији замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто, проглашена неуставном одредба Закона о ОБА која се односи на тајно прикупљање података за које је потребно судско овлаштење.

Приједлог закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције скинут је с дневног реда на захтјев Министарства саобраћаја и комуникација у Савјету министара. Савјетник министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара Ненад Деспотовић тражио је данас од Уставноправне комисије да Приједлог закона буде повучен с дневног реда јер је, како је објаснио, потребано 60 дана за додатну усклађеност како би закон био спроводив на свим нивоима власти. Приједлог закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције успоставља правни основ за признавање свих облика електронске идентификације из земаља ЕУ у БиХ и обрнуто, што ће допринијети несметаном електронском пословању правних и физичких лица у земљи и иностранству, односно кориштење електронског потписа, електронског печата, електронског временског жига и услуга електронске препоручене доставе у правном промету. Расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о деминирању у БиХ, чији је предлагач Савјет министара је одгођена, јер сједници није присуствовао предлагач. - Од Колегијума Дома народа биће затражено продужење рока за достављање мишљења о овом закону - рекао је предсједавајући Уставноправне комисије Дома народа Бариша Чолак.

Комисија је без расправе утврдила уставноправни основ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о систему државне помоћи у БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Овим законом уређују се општи услови за додјелу, надзор над додјелом и кориштењем, одобравањем и враћањем незаконито додијељене државне помоћи, као и утврђивање тијела надлежних за његову примјену и спровођење у складу са правилима ЕУ. Комисија је утврдила и уставноправни основ Приједлога закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Овим законом утврђују се плате, накнаде и одређена материјална права судија, тужилаца и одређених категорија стручног особља у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

За спровођење овог закона потребно је издвојити 1.187.873 КМ на годишњем нивоу, наводи се у приједлогу. Комисија је данас потврдила уставноправни основ извјештаја о искуствима у примјени закона о слободи приступа информацијама у БиХ, чији је подносилац Институција омбудсмана за људска права БиХ, док информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2018. годину није примила к знању.

Комисија није подржала иницијативу делегата у Дому народа Златка Милетића, којом је од Министарства правде у Савјету министара тражио да у року од 120 дана, након усвајања иницијативе у Дому народа изради и у парламнтарну процедуру упути Приједлог измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана