Уставни суд о захтјеву Џаферовића крајем септембра

Срна
Уставни суд о захтјеву Џаферовића крајем септембра

САРАЈЕВО - На пленарној сједници Уставног суда БиХ, која је најављена за 28. и 29. септембар, наћи ће се захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске које је поднио Шефик Џаферовић у вријеме када је био члан Предсједништва БиХ.

Џаферовић је 2021. године упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о техничким прописима Републике Српске, с приједлогом да се наведени закон укине.

Захтјев се односи на неусклађености одредаба оспораваног закона са одредбама Устава БиХ које се односе на успостављање јединственог тржишта на цијелој територији БиХ, људска права и основне слободе, међународне стандарде и недискриминацију.

У Џаферовићевом захтјеву се, између осталог, оцјењује да је Закон о техничким прописима Републике Српске “у супротности са Законом о техничким захтјевима за производе и оцјењивању усклађености”, те да се “њиме успоставља неуставни, паралелни систем инфраструктуре квалитета”.

У дневни ред је уврштен и захтјев који је 2021. године поднијело седам делегата Вијећа народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске, наводи се на веб страни Уставног суда БиХ.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за уставна питања затражио је тада од Уставног суда БиХ да као неосноване одбије захтјеве Клуба Бошњака за оцјену уставности одредаба Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске.

Они су нагласили да Вијеће народа Републике Српске није посебан дом Народне скупштине, те да делегати у том тијелу немају активну легитимацију за подношење захтјева за оцјену уставности закона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана