Уставни суд нема тежак посао

Жељка Домазет
Уставни суд нема тежак посао

Сарајево - Сматрам да Уставни суд БиХ нема другу варијанту него да утврди да Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ није у сагласности са Уставом БиХ, да га укине и сходно томе наложи Парламентарној скупштини БиХ да у складу са правилима суда у року од шест мјесеци донесе нови закон који ће бити у складу са Уставом БиХ и овом одлуком, оцијенио је у петак за “Глас Српске” савјетник српског члана Предсједништва БиХ за уставно-правна питања Драгољуб Рељић.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у четвртак поднио Уставном суду захтјев за оцјену уставности поменутог закона, додајући да је захтјев поднесен зато што приликом доношења спорног закона није поштован члан Устава који каже да “о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво”.

- С обзиром на то да Предсједништво БиХ на својим сједницама никада није расправљало, нити потврдило овај закон, јасно је да није поштована Уставом прописана процедура. Уставни суд нема тежак посао и тај закон треба да прогласи неуставним - категоричан је Рељић.

Милорад Додик у петак је новинарима у Бањалуци рекао да није прихватљиво да се застава БиХ намеће као заједнички симбол БиХ.

- У Уставу БиХ пише да о симболима одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво, које никада није потврдило измјене и допуне Закона о застави БиХ. У том погледу овај закон не важи - истакао је Додик.

Када се упореде снимци из периода када је у Предсједништву БиХ био Младен Иванић, додао је Додик, видљиво је да су у сали за састанке биле двије заставе БиХ.

- То је упућивало на то да се ради о БиХ и о ФБиХ, а нигдје није било заставе Српске. Моје настојање је било обезбјеђивање равноправног третмана - рекао је Додик.

Он је истакао да је сада у сали за састанке само једна застава БиХ, што је помак, а да испред његовог кабинета стоји застава Српске.

- Трећи корак је подношење захтјева за оцјену уставности спорног закона, иако сам покушао да се договоримо. За сваки озбиљан суд је јасно да није поштована уставна одредба. Према томе, застава не постоји и треба да буде склоњена - поручио је Додик.

Да Додик има легитимно право да поднесе захтјев за оцјену уставности овог закона потврдио је и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, који је додао да треба сачекати епилог тог захтјева.

Легитимно

Лидер СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је да је подношење захтјева за оцјену уставности закона о застави БиХ легитимно и да на то Додик има право.

- Сваки члан Предсједништва БиХ има право на покретање иницијатива према Уставном суду БиХ. Морам признати да не знам детаље о овој иницијативи, али да је она легитимна, као што су биле и иницијативе неких других чланова Предсједништва, то је потпуно јасно - закључио је Шаровић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана