Уставни суд БиХ три пута потврдио да земљиште припада Српској

Дарко Момић
Уставни суд БиХ три пута потврдио да земљиште припада Српској

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ три пута је својим одлукама потврдио да је пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, власништво Републике Српске наводећи да је “пољопривредно земљиште које је у земљишнокњижним евиденцијама и другим јавним регистрима уписано као државно власништво стварно и фактичко власништво Републике Српске”.


У одговору на три апелације прњаворског предузећа “Ратар” у којима су заступници овог предузећа тражили накнаду за земљиште експроприсано у поступку изградње аутопута, Уставни суд је у све три наврата одбацио апелације и у образложењима пресуда децидно навео да “апелант нема право на накнаду за експроприсане некретнине, јер се ради о некретнинама које су стварно и фактички власништво Републике Српске са дијелом 1/1”.

Прва је одлука од 7. марта 2017. године, друга од 19. априла исте године, а трећа од 10. априла 2018. године и у све три је одбачен захтјев “Ратара” за накнаду за експроприсано земљиште уз образложење да се “ради о пољопривредном земљишту које је користио ООУР 'Ратар', односно ОДПП 'Ратар' Прњавор, као некадашње друштвено, односно државно предузеће, а на којем апелант нема никаква права”.

- Будући да наведено пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, није било предмет приватизације, те да је то земљиште власништво Републике Српске која га фактички користи и управља њиме, апелант нема право на накнаду - наводи се у све три одлуке Уставног суда БиХ којима су апелације “Ратара” одбачене као неосноване.

Бањалучки адвокат Љиљана Стајић, која је заступала “Ратара” у све три предмета, није жељела да коментарише и доводи у везу ове апелације са посљедњом одлуком Уставног суда БиХ којом је проглашен неуставним члан 53. Закона о пољопривредном земљишту РС уз образложење да се ради о “искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине”.

- Искористила сам сва правна средства и све три апелације “Ратара” су одбијене, али разумјећете да није пристојно, ни професионално из мог угла да коментаришем апелацију која још није званично објављена - кратко је за “Глас Српске” рекла Стајићева.

На недосљедност и политикантски приступ Уставног суда први су указали из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС из кога су навели да је Уставни суд БиХ из чисто политичких разлога донио одлуку којом је прогласио неуставним члан 53. Закона о пољопривредном земљишту РС. Уз напомену да министарство још није запримило одлуку Уставног суда БиХ, те да ће коначан став изнијети тек када добије одлуку, из министарства је саопштено да је Уставни суд одлукама у три предмета потврдио да пољопривредно земљиште, као добро од општег интереса, није било предмет приватизације и да је власништво РС.

- Уставни суд БиХ је кроз своју досадашњу праксу јасно и недвосмислено утврдио да су одлуке органа управе и судова, којима се утврђује да је Република Српска титулар пољопривредног земљишта које је у јавним евиденцијама уписано као државно власништво, довољно јасне и логичне и у складу са материјалним прописима и Уставом БиХ - саопштено је из министарства.

Улога СДА

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да СДА има огроман утицај на Уставни суд БиХ приликом доношења одлука.

- Тим судом се вјешто управљало у ранијем периоду и када је ријеч о Дану Републике Српске па и сада у вези са пољопривредним земљиштем. Застрашујуће је да Бакир Изетбеговић из СДА каже да користи тај суд као механизам своје политике. На то нису реаговале правосудне институције, што је недопустиво - оцијенио је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана