Уставни суд БиХ развлашћује Српску

Срна
Уставни суд БиХ развлашћује Српску

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је могуће институционално рјешење политичке кризе у БиХ под условом да се Уставни суд уреди законом, те оцијенио да ће Република Српска у деценијама које долазе бити самостална, а у неком времену наћи и начин државног облика са Србијом.

Додик је за ТВ "Прва" рекао да је Уставни суд креација међународног фактора, да не постоји закон већ правила који је сам тај суд донио под надзором међународне заједнице и дио је аранжмана који треба да развласти Републику Српску онако како је то чинио високи представник, доносећи законе на штету Српске.

Он је оцијенио да је Уставни суд БиХ "ненавођења ракета за коју се не зна гдје ће да удари", те да је окупациони суд међународног фактора који развлашћује Републику Српску.

"Уколико сада пустимо да иде даље, онда смо себи већ данас затворили врата постојања Републике Српске", рекао је Додик и додао да се не смије ићи даље, да БиХ може остати, а Српска опстати само под условом да се законом уреди рад Уставног суда.

Он је истакао да Уставни суд са три странца и два муслимана доноси стално одлуке против Републике Српске и српског народа, и то у фазама при чему је у првој, у пакету идентификације Републике Српске гдје су Српској оспорили грб, заставу, химну и Дан Републике.

"Сада су кренули у фазу отимања имовинских права, да би ушли у трећу фазу, која би била статусна и укинули назив Република Српска, при чему би рекли да је све то уставно и да све треба да буде поштовано, јер је одлука Уставног суда", рекао је Додик.

Он је подсјетио да Срби имају право самоопредјељења по Повељи УН, али да се стално покушава да се српски корпус разбија.

"Никога ми не нападамо. Ми не желимо ништа од Федерације, желимо да се разиђемо са њима. Никога не условљавамо, ово је наш легални политички циљ. Немамо намјеру да дижемо револуције, али имамо право као политички људи да тражимо права која важе и за друге", поручио је Додик.

Он је истакао да Република Српска нема ништа против да се БиХ врати на изворну, каква је била према Дејтонском мировном споразуму.

"Ми немамо ништа против. Вратите надлежности које сте нам отели, можемо да останемо у БиХ, али, уколико нам одлуком Уставног суда показујете да желите и даље да нас развлашћујете, онда сте морали да знате да сте прошли црвену линију", рекао је Додик.

Он је оцијенио да ће Република Српска у деценијама које долазе бити самостална и изразио увјерење да ће се у неком времену наћи начин државног облика са Србијом, због чега и покушавају овим мјерама као што је имовина што више да развласте Српску.

Додик је указао да је БиХ немогућа за Србе, које Сарајево мрзи и да се стално покушава учинити све да Срби и даље буду кажњавани.

Српски члан Предсједништва БиХ је поручио да је прошло вријеме "амбасадорократије" у БиХ и најавио да ће српски народ, заједно са хрватским, предложити закон о Уставном суду Парламентарној скупштини БиХ.

Поводом оптужби хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића на рачун политике Београда према БиХ и Републици Српској, Додик је рекао да нема потребе коментарисати Комшића, "који је познати србомрзац", као и Бакир Изетбеговић који чекају да нестане Срба.

"Шта им имамо објашњавати. Ми имамо нашу Републику, имамо Србију и нашу политику. Званичан став политике Србије је јасан - поштивање Дејтонског споразума, територијалног интегритета и унутрашњих односа у тим односима Република Српска је фактор", рекао је Додик.

Он је истакао да је на затвореном дијелу јучерашњег састанка са представницима Срба Вучић инсистирао да се очува мир и стабилност, али да Комшић и Изетбеговић "хоће пониженог Вучића и да Србија нема предсједника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана