Уставни суд БиХ поново о 9. јануару - Дану Републике

Срна
Уставни суд БиХ поново о 9. јануару - Дану Републике

Сарајево - Уставни суд БиХ требало би да на дводневној пленарној сједници која почиње у четвртак, 28. марта, разматра захтјев девет делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 2 став 1 Закона о Дану Републике Српске којим се 9. јануар утврђује као Дан Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске у свом одговору на овај захтјев тражи да га Уставни суд БиХ одбаци као неоснован.

Координатор Тима за припрему одговора и учешће у одбрани поводом овог захтјева Рајко Кузмановић изјавио је раније да је Уставном суду БиХ предложено да се строго држи правног приступа, што је у ствари и његова обавеза.

Члан Тима Миле Дмичић рекао је да, због неаргументованог захтјева и формалноправних разлога, постоји основ да захтјев буде одбачен.

“Република Српска је извршила ранију одлуку Уставног суда у вези са Даном Републике и тиме смо аргументовали своје ставове у одговору”, навео је Дмичић.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске на сједници 22. децембра 2016. године, донијело је одлуку којом је утврђено да Законом о Дану Републике Српске, који је Народна скупштина Српске изгласала 25. октобра 2016. године, није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

Уставни суд БиХ разматраће захтјев Суда БиХ за оцјену компатибилности Упутства о измјени и допунама Упутства о поступку спровођења посредних избора за тијела власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ које је донијела Централна изборна комсија /ЦИК/ БиХ 18. децембра 2018. године.

За ову исту одлуку ЦИК-а БиХ предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто затражила је од Уставног суда БиХ оцјену уставности.

ЦИК БиХ усвојио је Упутство према којем су делегати Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ бирани сходно резултатима пописа становништва из 2013. године према принципу да то буде најмање по један Бошњак, Србин и Хрват из сваког кантона уколико су изабрани.

Кришто је раније изјавила да сматра да је ова одлука ЦИК-а потпуно супротна одлуци Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа на свим нивоима и супротна Уставу БиХ.

“ЦИК нема, нити је имао основ да донесе одлуку о томе колико који кантон даје делегата за Дом народа ФБиХ”, рекла је Кришто.  

Уставни суд БиХ разматраће захтјев 12 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности члана 395 став 1 Закона о парничном поступку Републике Српске.

Регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан појаснио је за Срну да је ријеч о два предмета и да се оба односе на ентитетске законе о парничном поступку.

“Подносиоци захтјева сматрају да је супротно неким одредбама Устава изједначавање правобранилаштва са осталим учесницима у парничном поступку у погледу обавезе плаћања трошкова парничног поступка”, појаснио је Мијан.

Према његовим ријечима, оспоравају се одредбе којима су утврђени трошкови поступка на начин да и правобранилаштво, уколико је странка коју заступа учесник у парници, има право на трошкове поступка као и свака друга странка, односно странка коју заступа професионални адвокат.

На дневном реду сједнице су извјештаји о раду и извршењу буџета Уставног суда БиХ за 2018. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана