Уставни суд БиХ: Одгођено доношење одлуке о концесијама

Срна
Уставни суд БиХ: Одгођено доношење одлуке о концесијама

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одгодило је до јануара наредне године одлучивање о привременој мјери која се односи на захтјев за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске насталог у вези са додјелом концесија.

Одлука је одгођена до јануара када је планирана наредна пленарна сједница суда, који ће до тада, како је појашњено, од учесника у поступку затражити релевантне податке у вези с доношењем одлуке о привременој мјери у овом предмету, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Ради се о захтјеву 24 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске проузрокованог доношењем одлука о утврђивању услова за додјелу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини.

У суштини ове апелације је договор Републике Српске и Србије о изградњи хидроелектрана у горњем току Дрине, а посланици Представничког дома траже да се договор суспендује и да БиХ буде кључни актер у преговорима о том пројекту.

Одлучивано само о ношењу браде у Оружаним снагама, не и о хиџабу

Уставни суд БиХ прецизирао је да је коначну и обавезујућу одлуку донио када је ријеч о ношењу браде у Оружаним снагама БиХ док није било поднесеног захтјева који се односи на оцјену уставности за ношење хиџаба.
Објашењење из суда је услиједило због, како су навели, веома нејасних и непрецизних иступа и изјава у медијима поводом јучерашње одлуке по апелацији лидера СДА Бакира Изетбеговића.

"Уставни суд је у тој одлуци одлучивао само и искључиво о ношењу браде од стране војника у Оружаним снагама БиХ", истакнуто је у саопштењу и додаје се да је таква одлука услиједила јер је то био једини захтјев подносиоца захтјева.

Из Уставног суда су истакли да се у конкретном случају не ради ни о каквој дјелимичној одлуци Уставног суда на начин да се у том предмету очекује још нека одлука, попут о хиџабу.

"У овом предмету је донесена одлука о допустивости и меритуму која је коначна и обавезујућа и којом је Уставни суд БиХ окончао поступак у овом предмету. Уставни суд нема било каквог поднесеног захтјева за оцјену уставности Правила службе Оружаних снага БиХ у односу на ношење хиџаба или у односу на било који други дио униформе у Оружаним снагама БиХ", додају из Уставног суда.

Одлучујући по апелацији Меџлиса Исламске заједнице Сребреница Уставни суд је закључио да је оспореним рјешењем Окружног суда у Бијељини прекршено апелантово право на имовину.

Појаснили су да је Окружни суд, у недостатку законског оквира за процедуру у којој се апелант нашао, пропустио да директном примјеном Устава БиХ и Европске конвенције заштити апелантова права.

Све одлуке усвојене на данас завршеном дводневном засједању Уставног суда биће достављене подносиоцима захтјева/апелантима у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда БиХ, саопштено је из ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана