Уставни суд БиХ одбацио захтјев за оцјену уставности одлуке ЦИК-а о одгађању локалних избора

ГС
Уставни суд БиХ одбацио захтјев за оцјену уставности одлуке ЦИК-а о одгађању локалних избора

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одбацио је као недопуштен захтјев 28 посланика у Народној скупштини Републике Српске за оцјену уставности Одлуке о одгађању одржавања локалних избора 2020. године, коју је донијела Централна изборна комисија.

У одлуци, која је објављена на службеној страници, наводи се да Уставни суд није надлежан за одлучивање и сматра да се ради о надлежности редовног суда.

Уставни суд је навео “да се у конкретном случају ради о оцјени законитости акта за који постоји судска заштита пред редовним судом (Судом БиХ, у складу с надлежношћу тог суда) и без обзира на могућу оцјену о кршењу закона, у поступку пред Уставним судом се не може цијенити законитост општег акта (као подзаконског акта), већ уставност, ако су испуњени услови који су већ наведени у пракси Уставног суда”.

Стога, имајући у виду тврдње из захтјева у погледу неуставности и незаконитости оспорене одлуке, које се односе на продужење трајања мандата изабраних представника, немогућност одгађања избора у цијелости, разлоге за одгађање избора због немогућности гласања и непридржавање рока до којег се избори могу одгодити, Уставни суд сматра да се ради о надлежности редовног суда.

Уставни суд БиХ је утврдио да не постоје разлози да одступи од своје праксе у тумачењу надлежности, односно да се прогласи надлежним за оцјену уставности оспорене одлуке као правног акта ниже правне снаге од закона, односно акта који није изричито наведен у одредби члана 6/3.а) Устава БиХ.

(АТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана