Ускоро усвајање акционог плана за провођење истраживања о утицају одлагања отпада на Трговској гори

Срна
Ускоро усвајање акционог плана за провођење истраживања о утицају одлагања отпада на Трговској гори

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће на наредној сједници Влада усвојити акциони план за провођење геолошких, хидролошких и сеизмолошких истраживања на територији Српске, који ће бити показатељи утицаја евентуалне изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској.

За реализацију плана је у буџету Српске обезбијеђено милион КМ, а по његовом усвајању на територији Републике Српске приступиће се истраживањима утицаја на животну средину и здравље људи, евентуалне изградње одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић је позвао Владу Федерације БиХ и федерално ресорно министарство да усвоји сличан документ, те да на територији Федерације спроведу истраживања која ће бити показатељи утицаја изградње одлагалишта на Трговској гори.

Он је у Бањалуци разговарао са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем о активностима које, уз координацију овог министарства, спроводи Експертски и Правни тим за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора.

Састанку је присуствовао и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана