Кришто: Ускоро приједлог темељне реформе правосудног система БиХ

Срна
Кришто: Ускоро приједлог темељне реформе правосудног система БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто најавила је да ће у наредном периоду, заједно с партнерима, предложити темељне реформе правосудног система у БиХ, чиме ће бити ојачана транспарентност, владавина права и борба против криминала, те колективна и индивидуална људска права.

Кришто је данас у видео-обраћању на другом Самиту за демократију који се одржава у Вашингтону изјавила да ће БиХ у блиској будућности, с циљем јачања људских права, ускладити своје унутрашње законодавство с највишим европским стандардима људских права и демократије, саопштено је из Савјета министара.

Она је додала да БиХ очекују и свеобухватне економске реформе на пољу заштите животне средине, дигитализације и бројних инфраструктурних пројеката. Кришто је рекла да је Самит прилика за осврт на претходни период, у којем су пандемија, те сукоб у украјини катализатори успореног привредног раста, двоцифрених стопа инфлације, погоршаног стања на тржишту рада и ланаца снабдијевања храном у свијету.

Према њеним ријечима, не смије се бити слијеп пред чињеницом како многе аутократије и диктатуре настоје проширити свој утицај на низ регија у свијету, укључујући и злоупотребу модерних информацијских технологија. Oна је додала да су сви свједоци ширења лажних информација и садржаја, али и растуће злоупотребе приватних података, чиме се настоји ослабити безбједност грађана и друштва, посебно оних која су у процесу јачања својих демократских институција.

Кришто је нагласила да се само заједнички могу сузбити изазови такве врсте и зауставити настојања злонамјерних актера који слабе демократију и међународни правни поредак. С обзиром на посебан контекст у којему се налазе земље западног Балкана, Кришто је нагласила да сви морају бити свјесни да недемократски трендови имају још веће негативне реперкусије на овдашња друштва.

- Национална и етничка припадност, пол, језик и друге идентитетске различитости не смију бити разлог за искључење из кључних демократских и неопходних транзиционих процеса - указала је Кришто.

Кришто је учествовала у раду Самита за демократију на позив предсједника САД Џозефа Бајдена.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана