Ускоро пресуда у предмету "Армагедон": Узгајивач 62 кг марихуане пристао на четири године затвора

Небојша Томашевић
Ускоро пресуда у предмету "Армагедон": Узгајивач 62 кг марихуане пристао на четири године затвора

БАЊАЛУКА - Мирослав Мајсторац (44) из Градишке, оптужени да је заједно са Сашом Трњанином (44) узгојио 62 килограма марихуане чија вриједност се на црном тржишту процјењује на око 250.000 КМ, признао је кривицу и пристао да буде осуђен на четири године и 10 мјесеци затвора.

Споразум је прихватило судско вијеће којим је предсједавао судија Саша Марковић, а пресуда Мајсторцу биће изречена у петак.

Процес против Трњанина је раздвојен је, а његов адвокат Рафаела Љубојевић - Ђурић најавила је да би и он могао да призна кривицу. То је потврдио и тужилац Далибор Врећо рекавши да су у току преговори око закључења споразума.

Мајсторца и Трњанина бањалучко Окружно тужилаштво терети за неовлаштену производња и промет опојних дрога. Трњанина осим тога терете и за крађу електричне енергије јер је лабораторију у којој су производили дрогу нелегално прикључио на електричну мрежу.

Према оптужници Трњанин и Мајсторац су од почетка фебруара до 8. маја ове године неовлаштено узгајали индијску конопљу и производили марихуану.

Како се наводи они су лабораторију за узгој дроге инсталирали у помоћном објекту поред породичне куће Трњанина у мјесту Бок Јанковац код Градишке.

- Трњанин и Мајсторац су  заједно са још два непозната лица поставили опрему подобну за стварање вјештачких услова за узгој биљака. Затим су у унутрашњости тог објекта у саксије са земљом посадили 153 стабљике дроге канабис „сатива Л" и тако неовлаштено направили импровизовану лабораторију за производњу дроге. Након тога су по упутствима за производњу  и начину одржавања постављене опреме, које им је дао Л.Д. све до 8. маја 2023. године у континуитету вршили узгој канабис „сативе л" и узгојили укупно 153 стабљике - стоји у оптужници.

Лабораторија коју је поменути двојац направио била је добро опремљена и имала је УВ лампе, клима уређаје, овлаживаче ваздуха и другу модерну опрему неопходну за узгој наркотика.

Трњанин и Мајсторац ухапшени су у акцији „Армагедон" почетком маја када је полиција  пронашла 153 стабљике марихуане просјечне висине од 50 до 90 центиметара, укупне бруто масе око 62 килограма.

Како је тада саопштено из полиције вриједност заплијењене дроге процјењује се на око 250.000 КМ, а оперативни подаци указују да је дрога била намијењена за кријумчарење на подручје Европске уније.

Крађа струје

Трњанину је оптужен за крађу електричне енергије јер је  у породичној кући у мјесту Бок Јанковац без издате сагласности и закљученог уговора прикључио електроенергетске уређаје и инсталације на електроенергетску мрежу. Како се наводи он је на тавану испод крова на главни електроенергетски вод прије електричног бројила спојио кабл који је спровео до помоћног објекта у којем се налазила импровизована лабораторија за узгој  дроге.

Наводи се да је тако неовлаштено потрошио 22.127 киловат часова електричне енергије те оштетио предузеће „Електрокрајина" за 4.151 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана