УСАИД: Погоршана ефективност судија и тужилаца у БиХ

Срна
УСАИД: Погоршана ефективност судија и тужилаца у БиХ

САРАЈЕВО - Свеукупна ефективност правосуђа у БиХ, коју и јавност и правосуђе већ сматрају ниском, у прошлој години је опала, посебно у погледу борбе против корупције, показују резултати Индекса ефективности правосуђа БиХ за 2020. годину.

Индекс, који израђује „Межур“ (Меасуре) пројекат Агенције за међународни развој САД (УСАИД) за подршку мониторингу и евалуацији се израчунава на основу три извора података - анкетираних грађана БиХ, анкетираних судија и тужилаца, те из административних података Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), саопштено је из УСАИД-а.

Директор Мисије УСАИД-а Кортни Чаб је истакла да је повјерење јавности и поузданост судија и тужилаца у правосудни систем у БиХ битно за функционалну демократију.

-Даље опадање ефективности правосуђа угрозиће развој БиХ и наде за евроатлантске интеграције у будућности. Надамо се да ће ново руководство ВСТС-а употријебити Индекс и направити позитивне промјене у правосудном систему и процесима - изјавила је Чабова.

Индекс показује и да се перцепција судија и тужилаца о ефективности правосуђа знатно погоршала у 2020. години, што прати и пад вриједности индикатора заснованих на подацима о управљању судским предметима ВСТС-а.

Ово је већ друга година заредом да је перцепција судија и тужилаца о ефективности правосуђа у БиХ у паду.

Посебно забрињава најнижи број како пријављених, тако и ријешених предмета корупције од покретања израде Индекса 2015. године.

Како се види из административних података, иако број нових предмета опада, правосудни ресурси су у порасту. Вријеме потребно за рјешавање предмета и пораст броја неријешених предмета у првостепеним судовима и тужилаштвима тиме умањују ефективност правосуђа.

УСАИД-ов Индекс ефективности правосуђа је, истовремено, препоручио правосудним актерима, прије свега ВСТС-у БиХ, да предузму корективне мјере на јачању повјерења јавности, и то путем ефективнијег процесуирања предмета корупције и високог криминала.

Осим тога, челници правосуђа се позивају да препознају проблема и предузму мјере за ублажавање растућег незадовољства самих судија и тужилаца стањем у њиховој професији.

Влада САД, посредством УСАИД-а и других агенција, одлучна је пружати подршку БиХ правосуђу како би се ефикасно борило против корупције и организованог криминала, што су кључни предуслови на путу до стабилне БиХ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана