Упућене примједбе Хрватској о одлагалишту на Трговској гори

Срна
Упућене примједбе Хрватској о одлагалишту на Трговској гори

САРАЈЕВО - БиХ упутила је данас Хрватској примједбе на студију утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је нагласио да намјера Хрватске да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори представља озбиљан чин угрожавања билатералних односа са БиХ, али се нада да ће се на основу стручних анализа и расправа, као и дипломатским активностима изнаћи рјешење у интересу људи који живе у сливу ријеке Уне.

Он је појаснио да је БиХ данас упутила Хрватској одговор са захтјевима и примједбама на захтјев за издавање садржаја о студији утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори.

"Урадили смо свој дио посла и данас смо, у дефинисаном року, путем Министарства иностраних послова у Савјету министара упутили одговор Министарству привреде и одрживог развоја Хрватске" рекао је Кошарац.

Кошарац је истакао да су одговор сачинили чланови Правног и Експертског тима за Трговску гору, у координацији са надлежним ентитетским тијелима, са фокусом на конкретне примјере у којима Хрватска крши одредбе Еспоо конвенције и Заједничке конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и радиоактивног отпада.

"Наши експерти и правници су у сарадњи са представницима институција Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, те невладиним сектором, реаговали на адекватан начин и сачинили свеобухватан одговор са низом примједби на садржај студије утицаја на животну средину", навео је Кошарац.

Он је навео да су одговор доставили и Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, као контакт тачки за Еспоо конвенцију, које ће о томе информисати и Секретаријат ове конвенције, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је истакао да ће Министарство спољне трговине и економских односа наставити да редовно обавјештава Савјет министара о свим предузетим активностима, као и да ће надлежним институцијама у Републици Српској и ФБиХ редовно достављати тражене податке и информације у вези са рјешавањем проблематике изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

"Ово је кључно питање о којем постоји јединствен став институција на свим нивоима власти у БиХ. Оштро се противимо одлагању отпада у непосредној близини границе и нећемо одустати од напора да спријечимо Хрватску у тој намјери", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да су у том погледу мобилисане све надлежне институције и да постоје адекватни стручни капацитети за то.

"Данас смо завршили одређени дио посла, али настављамо са планираним активностима", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана