Упозорења на олујно невријеме и обилне падавине

Срна
Упозорења на олујно невријеме и обилне падавине

БИЈЕЉИНА - Надлежне службе у Црној Гори и Хрватској упозоравају да се наредних дана очекује олујно невријеме са грмљавином и обилним падавинама које могу изазвати поплаве.

Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Црне Горе упозорио је да се у наредна четири дана очекују нестабилне временске прилике, понегдје са обилном кишом, повремени пљускови са грмљавином и са јаким, олујним јужним вјетром.

Из Директората су упозорили да су због обилне кише, великог прилива воде, и јаког јужног вјетра, потенцијално могуће и одређене посљедице у централним, јужним и приморским предјелима.

“Директорат издаје упозорење с циљем подизања оперативне спремности надлежних органа у систему заштите и спашавања, док се грађани позивају да прилагоде своје активности најављеној метеоролошкој ситуацији, а остали субјекти да предузму неопходне мјере да би се избјегла потенцијална штета”, додаје се у саопштењу.

Из Директората истичу да ће сви надлежни субјеки система заштите и спашавања за поменути период подићи ниво оперативне спремности за одговоре у таквим ситуацијама.

Државни хидрометеоролошки завод Хрватске објавио је посебно саопштење у којем се наводи да ће за викенд бити хладније од просјека за ово доба године, да се очекује обилна киша и олујни вјетар.

Највише падавина сутра се очекује на Јадрану, гдје су, како се наводи, уз грмљавинско невријеме могуће понегдје и бујичне поплаве.

Бујичне поплаве због кише и невремена могуће су и у горским предјелима те у унутрашњости Далмације, гдје је такође издат други степен упозорења - наранчасто на опасно вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана