Упозоравајући ставови о дјеловању Савјета за спровођење мира у БиХ: Јачају подјеле и дижу тензије

Ведрана Кулага Симић
Упозоравајући ставови о дјеловању Савјета за спровођење мира у БиХ: Јачају подјеле и дижу тензије

БАЊАЛУКА - Оцјене Управног одбора Савјета за имплементацију мира (ПИК) у БиХ, са којима углавном Русија није сагласна, већ дуже вријеме не иду у корист помирењу на овом простору, него додатно продубљују подјеле међу народима и дижу тензије на домаћој политичкој сцени.

Став је то саговорника “Гласа Српске”, који су јуче, реагујући на посљедње засједање ПИК-а, истакли да је вријеме да се нешто мијења на овом плану и подвукли да половичне чињенице и истине не могу донијети ништа добро, ни овдје нити било гдје друго.

Чланице Управног одбора ПИК-а су, уз Русију, и Француска, Италија, Јапан, Канада, Њемачка, Русија, САД, Велика Британија, Предсједништво Европске уније, Европска комисија и Организација исламске конференције (ОИЦ), коју представља Турска.

Након дводневног засједања, у коминикеу, уз издвојено мишљење Русије, истакнуто је да БиХ без одгађања испуњава услове на путу ка ЕУ, именује нову владу ФБиХ те да све стране имају обавезу да у поштују Дејтон, све анексе и одлуке високог представника. Наглашено је и да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ, да су одлуке Уставног суда БиХ обавезујуће те да међународна заједница задржава потребне инструменте за обезбјеђење спровођења Општег споразума за мир те указали на измјене закона.

Амбасада Русије у БиХ није подржала коминике, јер сматра да је низ порука дијела међународне заједнице на ивици мијешања у унутрашња питања, уз став да то више личи на политички алат за промовисање агенде која нема никакве везе са примјеном мировног споразума. Русија, као гарант Дејтона, навели су, досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет БиХ, неповредивост принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима.

- Нажалост, наши партнери су избјегли да јасно изразе пуну подршку томе. Полазимо од потребе да се што прије укине спољни протекторат неспојив са суверенитетом БиХ, који представља Канцеларија високог представника и који не само не доприноси стабилизацији у земљи, већ постаје и извор локалних проблема - истичу из Амбасаде Русије.

Аналитичар Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски за “Глас Српске” каже да се ПИК показује као поприлично ирелевантна институција.

- Не може се пуно тога оспорити из онога што су закључили, али чини ми се да у ПИК-у покушавају да игноришу слона у соби. Чињеница је да се ентитети не могу отцепити од БиХ, али не би им шкодило да кажу и другу половину истине, односно да се ентитети и конститутивни народи не могу ни укинути. И то је зацртано у Дејтону - истакао је Ситарски.

Политиколог Војислав Савић је истакао да је ПИК изгубио сврху у односу на оно што је било замишљено на почетку.

- Прошло је довољно времена и више није потребан протекционизам тог типа. То међународно тијело није испунило своју мисију и то је јасно свима - истакао је Савић за “Глас Српске”.

На идеју о заједничким комеморацијама бурно су реаговали представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Предсједник Борачке организације Миломир Савчић рекао је да је далеко организовање таквих комеморација, не зато што то Срби не желе, већ не могу прихватити лажне оптужбе да су агресори на рођеној земљи, злочинци и зликовци.

- Како да правимо заједничку комеморацију када нам не дају да дођемо у Добровољачку улицу у Сарајеву? Како када на сваком мјесту гдје има и један страдао припадник бошњачког народа зову то геноцидом - упитао је Савчић.

Додик: Знамо шта треба да радимо

Став о дјеловању ПИК-а јуче је изнио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Поновио је да Савјет за спровођење мира нелегалан и да не чита њихове коминикее. Истакао је и да Срби немају проблема са БиХ која је у складу са Дејтонским споразумом.

- Доста је туторства и да се говори шта овдје треба да радимо. Савршено добро знамо шта треба да радимо - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана