УН: Пола милијарде људи на путу ка сиромаштву

ГС
УН: Пола милијарде људи на путу ка сиромаштву

Лондон - Економске посљедице пандемије вируса корона могле би да повећају број сиромашних у свијету за пола милијарде, наводи се у новој студији УН.

У извештају пише да ће ово бити први пут да сиромаштво расте на глобалном нивоу у посљедњих 30 година.

Закључци су објављени уочи кључних састанака Свјетске банке, Међународног монетарног фонда и министара финансија из Групе 20 сљедеће недјеље, преноси Би-Би-Си.

Универзитетску студију УН написали су стручњаци са Краљевског колеџа у Лондону и Националног универзитета Аустралије.

“Економска криза ће потенцијално бити озбиљнија него здравствена криза”, изјавио је Кристофер Хој са Националног универзитета Аустралије.

У извештају се процењује да би број сиромашних у свијету могао да порасте за 400 до 600 милиона и да потенцијални утицај пандемије представља реалан изазов за УН-ове циљеве одрживог развоја, према којима би сиромаштво било искорјењено до 2030. године.

“Оно што смо утврдили указује на значај драматичног ширења заштитних мрежа у земљама у развоју што је пре могуће и што шире - да се посвети много већа пажња утицају Ковида у земљама у развоју и да се види како међународна заједница може да помогне”, изјавио је професор Енди Самнер са Краљевског колеџа у Лондону.

У вријеме када пандемија буде завршена половина свјетске популације од 7,8 милијарди људи могла би да западне у сиромаштво.

Око 40 одсто нових сиромашних људи могло би да буде концентрисано у регионима источне Азије и Пацифика, а трећина у подсахарској Африци и јужној Азији.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана