Умрло 19 људи у Српској, међу њима и двадесетседмогодишњи младић, короном заражено још 366

Данијела Бајић
Умрло 19 људи у Српској, међу њима и двадесетседмогодишњи младић, короном заражено још 366

БАЊАЛУКА – У Републици Српској у протекла 24 часа регистровано је 366 нових случајева вируса корона,а умрло је 19 људи, међу којима и 27-огодишњи младић.

 

Преминуло је 12 мушкараца и седам жена старије, средње и једна особа млађе животне доби (мушкарац стар 27 година). Међу њима је пет особа из Бањалуке, двије из Лакташа, Мркоњић Града, Теслића и Бијељине и по једна особа из Невесиња, Оштре Луке, Фоче, Модриче, Дервенте и Сребренице.

саопштено је на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство.У овом периоду тестирана су 1.003 узорка, а највише новозаражених - 101 особа је из Бањалуке.

Заражене су и 42 особе из Бијељине, 25 из Зворника, 16 из Приједора, 12 из Требиња, по 11 из Вишеграда, Лакташа и Невесиња, по десет из Добоја и Угљевика, девет из Прњавора, осам из Козарске Дубице, Седам из Сребренице, по шест особа је из Билеће, Кнежева и Рогатице, по пет из Братунца, Љубиња, Мркоњић Града и Челинца, по четири из Градишке, Источног Новог Сарајева, Калиновика, Новог Града и Шамца, по три из Дервенте, Источне Илиџе, Модриче, Шековића и Шипова, по двије из Брода, Котор Вароша, Лопара, Оштре Луке, Теслића и Фоче и по једна особа из Источног Старог Града, Новог Горажда, Пала, Петрова, Сокоца, Станара, Трнова и Чајнича.

Ради се се о 184 мушкарца и 182 жене, од којих је 56 млађе, 225 средње и 85 особа старије животне доби.

До сада су у Републици Српској потврђена 31.002 случаја вируса корона, а преминуло је 1.108 особа, док се опоравило 16.245 особа. До сада је тестирана укупно 135.421 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 1.124, и то у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 417, а у општим болницама  707.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 13.199 особа, а надзор је завршен код 97.882 особе.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да је настављена неповољна епидемиолошка ситуација, те да све већи број позитивних лица захтијева хоспитализацију и подршку респиратора.

- Дешава се велики број случајева да се код младих развије тешка клиничка слика која, нажалост, заврши и смртним исходом - рекао је Зељковић.

Он је навео да придржавање мјера остаје и даље једини начин борбе против ширења вируса.

Зељковић је рекао да је забиљежен одређен степен стабилизације епидемиолошке ситуације, када је ријеч о броју позитивних лица, али да је и даље присутан велики притисак на болницама од великог броја позитивних лица која развију средње тешку и тешку клиничку слику.

- Велики је број смртних случајева од вируса корона, те у наредном периоду морамо учинити све да се тај број сведе на минимум, а да бисмо то постигли морамо имати и што мањи број позитивних лица на вирус корона - рекао је Зељковић.

Он је позвао све грађане на додатан опрез, јер је дошло хладно вријеме, те су људи много више у затвореном простору.

Зељковић је рекао да је Институт припремио нацрт плана за вакцинацију грађана када на располагању буде вакцина против вируса корона, те да су дате препоруке која је то група становништва која је приоритет.

Он је додао да је предвиђена набавка 400.000 доза, што је довољно за 200.000 становника, уколико је ријеч о дводозној вакцини.

Када је ријеч о вакцинацији против сезонског грипа, Зељковић је подсјетио да је комерцијална вакцинација завршена у рекордном року, те да се још чека одговор добављача да ли ће да доставе додатне количине.

- Када говоримо о вакцинацији становништва које има право на бесплатну вакцину, предвидјели смо 20.000 вакцина за те потребе и те количине још нису потрошене - рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да се ближи вријеме празника, те да грађани морају да се понашају у складу са ситуацијом и ограничењима која су донесена и да празнике обиљеже у кругу најближе породице, без груписања.

- Имамо велики број смртних случајева, те нам је приоритет чување људских живота, што можемо постићи одговорним понашањем појединаца - рекла је Ђаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана