Србија: Умјетничке слике међу половним намјештајем, еври у чарапама

Срна
Foto: Управа Царина Србије

БЕОГРАД - Цариници Србије заплијенили су на прелазима Келебија и Батровци умјетничке слике сакривене у комбију међу половним намјештајем, те 34.000 евра које су отац и син покушали да илегално пренесу преко границе тако што су их сакрили у чарапе.

Три умјетничке слике непознатог аутора откривене су на прелазу Келебија приликом контроле комбија "мерцедес" аустријских регистарских ознака, којим је из Беча путовао 27-годишнји државлјанин Србије.

Слике су биле смјештене у дрвени сандук за транспорт умјетничких дјела са логотипом познате берлинске компаније која се бави овом дјелатношћу.

Возач није пријавио да у комбију има нешто што подлијеже царинској контроли, већ је рекао да вози полован намјештај и кнјиге, саопштено је из Управе царина Србије.

Након стручне експертизе биће познато да ли се ради о оригиналним дјелима, ко је аутор и колика је њихова вриједност.

Против возача комбија је пред надлежним судом покренут прекршајни поступак до чијег окончања ће умјетничке слике бити задржане.

Цариници Србије су синоћ на прелазу Батровци, у сарадњи са полицијом, заплијенили 34.000 евра које су отац и син, белгијски држављани, сакрили у двије мушке чарапе.

Прекршај је откривен када је синоћ за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен "мерцедес бенц" белгијских регистарских ознака, којим су из Брисела ка Турској путовали отац и син.

Они су приликом сусрета са цариницима рекли да са собом носе само лични пртљаг и по 10.000 евра, колико се без пријављивања може пренијети преко границе, саопштено је из Управе царина.

Међутим, током детаљног прегледа цариници су у касети за документацију, испред сувозачког сједишта, пронашли двије мушке чарапе, у којима је било сакривено 29.500 евра.

Код возача и сувозача је у личним торбицама пронађено укупно још 24.500 евра.

Након што је путницима враћен дозвољени износ од по 10.000 евра, до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом биће задржано 34.000 евра.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана