Србија: Умјетничке слике међу половним намјештајем, еври у чарапама

Срна
Foto: Управа Царина Србије

БЕОГРАД - Цариници Србије заплијенили су на прелазима Келебија и Батровци умјетничке слике сакривене у комбију међу половним намјештајем, те 34.000 евра које су отац и син покушали да илегално пренесу преко границе тако што су их сакрили у чарапе.

Три умјетничке слике непознатог аутора откривене су на прелазу Келебија приликом контроле комбија "мерцедес" аустријских регистарских ознака, којим је из Беча путовао 27-годишнји државлјанин Србије.

Слике су биле смјештене у дрвени сандук за транспорт умјетничких дјела са логотипом познате берлинске компаније која се бави овом дјелатношћу.

Возач није пријавио да у комбију има нешто што подлијеже царинској контроли, већ је рекао да вози полован намјештај и кнјиге, саопштено је из Управе царина Србије.

Након стручне експертизе биће познато да ли се ради о оригиналним дјелима, ко је аутор и колика је њихова вриједност.

Против возача комбија је пред надлежним судом покренут прекршајни поступак до чијег окончања ће умјетничке слике бити задржане.

Цариници Србије су синоћ на прелазу Батровци, у сарадњи са полицијом, заплијенили 34.000 евра које су отац и син, белгијски држављани, сакрили у двије мушке чарапе.

Прекршај је откривен када је синоћ за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен "мерцедес бенц" белгијских регистарских ознака, којим су из Брисела ка Турској путовали отац и син.

Они су приликом сусрета са цариницима рекли да са собом носе само лични пртљаг и по 10.000 евра, колико се без пријављивања може пренијети преко границе, саопштено је из Управе царина.

Међутим, током детаљног прегледа цариници су у касети за документацију, испред сувозачког сједишта, пронашли двије мушке чарапе, у којима је било сакривено 29.500 евра.

Код возача и сувозача је у личним торбицама пронађено укупно још 24.500 евра.

Након што је путницима враћен дозвољени износ од по 10.000 евра, до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом биће задржано 34.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана