Уклањање пиралена из “Инцела” трајаће 15 мјесеци

Драгана Орловић
Уклањање пиралена из “Инцела” трајаће 15 мјесеци

БАЊАЛУКА - На седам жаришта у бањалучкој Пословној зони “Инцел” утврђено је да пиралена има више него што је дозвољено, а за чишћење загађеног земљишта потребно је 15 мјесеци под условом да радови на свим локацијама почну у исто вријеме.

Наведено је то у најновијој анализи коју је урадила чешка компанија “Деконта”, а у чије је резултате “Глас Српске” имао увид.

Детаљно теренско истраживање “Инцела” рађено је у јулу и септембру ове године на укупно 595 узетих узорака тла и грађевинског отпада. Чешки експерти су утврдили да највише пиралена треба да буде уклоњено са подручја бивше електране, односно из круга “Лукић инвеста”, и то 4.281 метар кубни земље. У тој фирми је на једном мјесту пронађено чак 2.800 мг/кг пиралена иако је законски дозвољена количина тек један милиграм. Затим слиједи земљиште “Универзума АД”, гдје је максимално утврђено 113 мг/кг пиралена, а потом и фирма “Целекс”, гдје је пронађено 72,8 мг/кг пиралена на једном мјесту.

- Укупна количина контаминираног земљишта на подручју “Инцела” који је потребно ископати је 4.890 метара кубних земље. Очекивано је да сав тај процес траје 15 мјесеци под условом да ремедијација свих жаришта буде рађена у исто вријеме - наведено је у анализи.

Према процјени чешких експерата, за уклањање и чишћење загађеног земљишта у “Инцелу” потребно је око 8,4 милиона евра.

- Највише ће коштати да се одвезе и уништи земља, и то око шест милиона евра, док су трошкови администрације и управљања око 200.000 евра - наведено је, између осталог, у овој анализи.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС рекли су “Гласу Српске” да је пројекат ремедијације и рекултивације земљишта завршни и посљедњи документ прије почетка санације “Инцела”.

- Изради пројекта претходила је прелиминарна процјена ризика по животну средину и здравље људи. Нацрт документа достављен је представницима радне групе, након чега ће услиједити финализација документа - рекли су у овом министарству.

У “Инцелу” је 9. марта 2019. године избио пожар, када је плануло отровно уље пирален. Од тада су кренуле серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

На појединим локацијама у кругу некадашњег индустријског гиганта утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3.000 пута више него што је дозвољено, показале су анализе земљишта са тог подручја.

Осим пиралена, у “Инцелу” је тада откривено и високо присуство тешких метала. У цијелу причу укључили су се тада и међународни стручњаци.

Здравствени ризик

У оквиру пројекта ремедијације и рекултивације земљишта на подручју “Инцела” урађена је и детаљна процјена здравственог ризика. Посјетиоци “Инцела” нису, како је наведено, у моменталном ризику.

- За будуће запослене на жариштима у фирмама гдје је пронађено највише пиралена евидентиран је неприхватљив канцерогени ризик - стоји у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана