Укинуте таксе за БиХ, Србији условна суспензија и нове мјере

Агенције
Укинуте таксе за БиХ, Србији условна суспензија и нове мјере

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Самопроглашено Косово од поноћи је потпуно укинуло таксе на робу из БиХ, док су на српске производе привремено и условно суспендоване уз увођење санкција за српске документе и робу.

Ове мјере синоић је најавио в.д. премијера самопроглашеног Косова у оставци Аљбин Курти,који је рекао да се таксе од поноћи укидају, али уз примјену реципрочних мјера за Србију, док ће БиХ бити ослобођена тих мјера.

Курти је изјавио да је одлуку о укидању царинских стопа и увођењу реципрочних за робу из Србије донио поштујући ЦЕФТА споразум те да ће одлука важити до 15. јуна, када ће бити донета процјена о томе како је спроведена.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Курти није укинуо таксе на робу из централне Србије и не треба наседати на лажне вијести.

- Премијер привремених институција самоуправе у Приштини најавио је, да будемо сасвим прецизни, само орочену суспензију такси и то условно, а истовремено уводи нове казнене мере за наше грађане и привреду, које назива реципроцитетом - нагласио је синоћ Ђурић у саопштењу.

Овим се, истакао је он, ситуација не деескалира и не враћа на стање прије увођења антицивилизацијских такси на робу из централне Србије, већ се на перфидан начин уводе до сада непостојеће баријере за трговину и кретање људи и робе.

Ђурић је навео да Приштина наставља да се поиграва овим питањем и економском перспективом друштва на Косову и Метохији и наглашава да је ова одлука представа намијењена дијелу међународне заједнице.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поздравио је одлуку прелазне владе самопроглашеног Косова о укидању такса на увоз робе из БиХ и централне Србије.

Он је на свом "Твитер" налогу да је "срећан због одлуке Приштине о потпуном укидању такса".

- Ово је важна одлука. Регионална сарадња је кључ за одржавање протока робе, посебно у вријеме кризе због пандемије Ковид-19 - истакао је Борељ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана