Уједиње Нације: Само половина жена у свијету доноси одлуке о свом здрављу

Тањуг
Уједиње Нације: Само половина жена у свијету доноси одлуке о свом здрављу

ЊУЈОРК - Само око половина жена у свијету може да доноси властите одлуке о пристанку на сексуални однос и здравствену зашту, саопштиле су Уједињене нације, упозоравајући како таква ограничена права стоје на путу родне равноправности.

Свака четврта жена није могла да одбије сексуални однос, а већи проценат није био у стању да доноси сопствене одлуке о здравственој заштити, показало је истраживање Фонда УН за становништво (УНФПА) које је установило да женска права у неким земљама опадају, пренио је Ројтерс.

Постизање родне равноправности до 2030. године био је један од глобалних циљева које су Уједињене нације усвојиле 2015. године у борби против друштвених проблема попут сиромаштва и сукоба.

“Способност жена да доносе одлуке о репродуктивном здрављу, употреби контрацепције и сексуалним односима је од пресудне важности за родну равноправност и универзални приступ сексуалном и репродуктивном здрављу и правима”, наводи се у извештају УНФПА.

УНФПА је покушала да утврди да ли жене имају приступ здравственој заштити и могу ли саме да доносе одлуке о контрацепцији и одбију сексуални однос, рекла је Емили Филмер-Вилсон, УНФПА савјетница за људска права указујући да је само 55 одсто жена било је у стању да одговори на сва три питања, а што су показали подаци анкете прикупљене у 57 земаља.

Фактори који утичу на способност жена да доносе сопствену одлуку укључивали су ниво образовања, старост у којој су се удале и ставове њихових мужева, навела је Филмер-Вилсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана