УИО пред блокадом

Маријана Миљић Бјеловук
УИО пред блокадом

БАЊАЛУКА - Српска ће покренути поступак принудне наплате 30 милиона марака са рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) ако у идућа два дана не добије толико новца од те институције по основу правоснажне пресуде Суда БиХ.

Рок за извршење пресуде је до сада помјеран у више наврата, а посљедњи до када УИО треба да измири новац Српској истиче за два дана, односно 11. јуна.

Из Министарства финансија РС казали су “Гласу Српске” да ће инсистирати на принудној наплати ако пресуда Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода не буде реализована до 11. јуна.

- Инсистираћемо на принудној наплати јер се неизвршењем правоснажног судског рјешења ствара правна несигурност, а Српска трпи посљедице правне недоречености и компликованих односа у области индиректних пореза у БиХ - подвукли су у Министарству финансија.

Нагласили су да су у протеклом периоду искоришћене све судске и ванпарничне могућности да би било наплаћено око 30 милиона КМ по основу правоснажне судске пресуде за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину.

- Српска је у току 2018. године блокадом рачуна УИО успјела наплатити 4,7 милиона КМ, док остатак средстава и поред правоснажне пресуде није добијен јер је Суд БиХ донио рјешење којим привремено одгађа поступак извршења у септембру 2018. године и у континуитету одгађа даље извршење закључно са 11. јуном - нагласили су у Министарству финансија.

Подсјетили су да су због цјелокупне ситуације били и за постизање вансудског споразума о измирењу обавеза са Министарством финансија ФБиХ, имајући у виду чињеницу да је ријеч о новцу који је расподјелом средстава УИО припао ФБиХ, а требало је Српској.

- Међутим, Споразум о измирењу обавеза никада није потписан - казали су у Министарству финансија.

Из УИО, али и Правобранилаштва БиХ, као законског заступника те институције, јуче нисмо успјели добити информацију да ли ће дуг бити измирен у идућа два дана и шта ће урадити када је ријеч о том питању.

Из УИО раније су подвукли да су више пута о овом проблему информисали Управни одбор те институције и Савјет министара БиХ.

- Објаснили смо им какве је све проблеме изазвало принудно извршење поменуте судске пресуде. Тада су скинута и 1,4 милиона марака са депозитних рачуна. На тим рачунима налазио се новац грађана и правних лица која су полагала депозите приликом увоза аутомобила у БиХ. Дакле, грађани чекају тај новац, а ми га немамо, јер је заплијењен - казали су у УИО.

Због тога, како су навели и након четири године не могу испунити своје обавезу и вратити новац грађанима и правним лицима.

- Људи нас зову свакодневно и траже свој новац назад, а ми тај новац немамо јер је он заплијењен - нагласили су у УИО.

Управни одбор

Овај проблем био је често тема и на сједницама чланова Управног одбора УИО, који чине и ентитетски министри финансија. Међутим, ниједан приједлог за рјешење тог проблема није добио сагласност ентитетских министара финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана