Ухапшено пет Авганистанаца због кријумчарења десетина миграната из БиХ у Хрватску

Срна
Ухапшено пет Авганистанаца због кријумчарења десетина миграната из БиХ у Хрватску

САРАЈЕВО - У БиХ је ухапшено пет лица у вези са кријумчарењем миграната, а операција је реализована са партнерским институцијама Хрватске, гдје су ухапшене двије особе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Акцију под називом "Фаст", по налогу Тужилаштва БиХ, извели полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), уз подршку министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Кантона Сарајево, Службе за послове са странцима и Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ. Активности су реализоване у сарадњи са УСКОК-ом и МУП-ом Хрватске, а усмјерене су на откивање и кривично процесуирање организатора илегалног кријумчарења више десетина миграната, са подручја БиХ, према Хрватској и даље према другим земљама ЕУ.

СИПА је саопштила да су њени припедници данас су на подручју Сарајева и Дервенте ухапсили пет осумњичених за организовање групе или удружења за кријумчарење миграната у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи из Кривичног закона БиХ.

Поступајући по наредби Суда БиХ, полицијски службеници Сипе извршили су претресе на шест локација у Сарајеву и Дервенти и том приликом открили и привремено одузели предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

У СИПА кажу да је Оперативна акција "Фаст" реализована је у сарадњи са Полицијском националном канцеларијом за сузбијање корупције и организпованог криминалитета МУП-а Хрватске и Полицијском управом загребачком.

- Ова акција представља наставак добре сарадње у оквиру које су реализоване оперативне акције кодних назива „Албатрос“, „Пента“ и „Трст“ усмјерених на разбијање организованих криминалних група које дјелују у Хрватској и БиХ, а организоване су ради кријумчарења миграната из БиХ у Хрватску и даље према земљама ЕУ - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су истовремено на подручју Хрватске лишена слободе два припадника ове криминалне групе.

- Осумњичена лица приведена су у просторије Сипе и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ - истиче се у саопштењу.

Осумњичени организатори су држављани Авганистана, а истрагом је утврђено да су, дјелујући као организована група са другим осумњиченим, ради стицања незаконите имовинске користи, организовали, координисали и извршили кријумчарење више десетина илегалних миграната, углавном држављана Авганистана, који су у БиХ дошли из правца Србије, те су организовано, преко ријечне и копнене границе, из БиХ кријумчарени у Хрватску.

Кооридинирана истрага институција БиХ и Хрватске, како се наводи, трајала је више мјесеци.

Осумњичени који су ухапшени терете се за кривична дјела организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи према Кривичном закону БиХ, а током дана биће предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

- Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским институцијама и агенцијама у БиХ и земљама региона и ЕУ, проводи више сложених операција усмјерених на процесуирање кривичних дјела повезаних са илегалним миграцијама и сложеном мигрантском ситуацијом у БиХ - додаје се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ захвалило је полицијским службеницима свих агенција и институција које су учествовале у међународној акцији "Фаст".

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана