Ухапшени шверцери оружја повезани са терористима из Бугојна

Небојша Томашевић
Ухапшени шверцери оружја повезани са терористима из Бугојна

САРАЈЕВО - Три особе ухапшене су у акцији Агенције за истраге и заштиту (СИПА) због сумње да су планирали да у иностранство, односно у Европску унију кријумчаре оружје и експлозив. Ухапшени се доводе у везу са особама које су умијешане у терористички напад у Бугојну који је изведен 2010. године, сазнаје "Глас Српске".

Акција хапшења изведена је на подручју Зеничко-добојског, Тузланског и Кантона Сарајево, а том приликом заплијењена је већа количина оружја.

- Током акције претресене су четири локације и заплијењени су ловачка пушка с оптиком, кумулативна ручна бомба као и шест ручних бомби. Пронађен је и заплијењен ручни ракетни бацач "зоља" - казао је "Гласу" извор близак истрази.

Додао је да се осумњиченима на терет ставља  неовлашћени промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене.

Акција хапшења осумњичених почела је 19. јануара, а истрага је и даље у току.

Ова акција изведена је по налогу шефа Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ.

- У оквиру истражних и оперативних активности, прикупљене су информације и докази да су особе које су се раније доводиле у везу са радикализованим особама, прибавиле одређену количину оружја и експлозива, чија набавка и држање није дозвољена. Намјера им је била да средства прокријумчаре у земље Европске уније, гдје би била кориштена за извршење криминалних активности-саопштило је Тужилаштво БиХ.

Додали су да је током акције откривено  и заплијењено оружје, експлозив и минско-експлозивна средства. 

- Активности су реализоване  у сарадњи и комуникацији са МУП-ом Зеничко-добојског кантона. Даље активности спроводиће се према налогу тужиоца  из Одсјека за тероризам, који води и коордише акцију - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Истакли су да у овом тренутку, у интересу истраге, више информација не могу да дају. 

У нападу на Полицијску станицу Бугојно 2010. године убијен је полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена полицајка Едина Хиндић, те лакше повријеђено још пет полицијских службеника. Оптужени за терористички напад Харис Чаушевић Окс је проглашен кривим те правоснажно осуђен на казну затвора од 35 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана