Ухапшени осумњичени за злочине над Србима

Жељка Јаворац
Ухапшени осумњичени за злочине над Србима

Горажде, Бањалука - Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ ухапсили су данас у Горажду четири особе осумњичене за ратни злочин над седам српских заробљеника који су убијени послије заточеништва у полицијској станици у Горажду 1992. године.

"Глас Српске" сазнаје да је ријеч о бившим припадницима Армије РБиХ Суљи Каркељи, Мухамеду Аџему, Сенаду Халиловићу и Омеру Угљеши.

Истрагу о овим злочинима водио је Центар јавне безбједности Источно Сарајево, а на основу њиховог извјештаја осумњичени су током дана испитани у Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву.

Међу седморицом заробљених Срба, за чије мучење и убиство се терете ухапшени, били су Будимир Тодоровић и Тиослав Радовић чија су тијела пронађена у језеру Перућац. Тијело Ратомира Клачара пронађено је у близини мјеста гдје је убијен, а закопан је руку везаних бодљикавом жицом и са лобањом на прсима. Као нестали и даље се воде Бошко Ласица и његов син Ђоко, Његош Ћеха и Којо Вуковић.

Миља Вуковић, супруга убијеног Које, казала је "Гласу Српске" да је сазнање да ће неко коначно одговарати за злочин слаба утјеха, јер још нису пронађене кости њеног мужа.

- Више од 20 година размишљам да ли је жив, гдје су му кости, има ли их, хоћу ли их икада наћи. У тим мукама одгојила сам двоје дјеце. Једно је било први разред основне, а друго први средње када им је отац заробљен. Од тада га никада нису видјели - казала је Вуковићева.

Мирослав Чарапић из Новог Горажда испричао је "Гласу Српске" да су он и његова породица у заробљеништву били до марта 1996. године и да су свједочили злочинима над заробљеним Србима.

- Крајем 1992. године били смо затворени у згради полиције у Горажду. Тада су у ћелију до наше доведени Срби заробљени на брду Троврх код Горажда. Заробљенике су најприје одвели у логор "Силос" у Копачима, гдје су били неколико дана. Ту је убијен Ратомир Клачар, а преостали заробљени Срби су пребачени у зграду МУП-а у Горажду. Били су у ћелији до наше. Задржани су седам дана, мучили су их и тукли, а једног јутра су одведени - рекао је Чарапић.

Преживјели српски логораши из логора у згради полиције у Горажду кажу да су их ноћима мучили. Кажу да се зна ко је наредио убијање и ко је управљао камионом када су тијела одвезена и бачена у Дрину.

- На подручју општине Горажде у протеклом рату убијено је неколико стотина цивила, а многи од њих су прошли кроз логоре. Мехо Дрљевић је био главни егзекутор, то је један од наших комшија, познаника из Копача - рекао је члан Регионалног удружења логораша "Вишеград" Вељо Ласица, коме је побијена родбина са Троврха.

Њего Нешковић је радио на релејној станици на Троврху. Присјећа се како је изгледао кобни августовски дан када су његове колеге пале у руке Армије РБиХ.

- Били смо распоређени у двије групе. Нисам вјеровао припадницима Армије РБиХ када су нам понудили да се предамо и гарантовали да нам ништа неће бити и да ће нас размијенити. Са још шест људи сам напустио Троврх, а остатак групе у којој је био и Бошко Ласица је повјеровао у обећање. Предали су се и нажалост нико није преживио - присјећа се Нешковић.

Митровић

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је "Гласу Српске" да хапшење четворице осумњичених за злочине над Србима охрабрује да ће нерасвијетљени злочини над Србима бити процесуирани.

- Ово хапшење даје наду да ће послије скоро 20 година напокон доћи до утврђивања и процесуирања злочина над српским народом - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана