Ухапшени хрватски полицајац и цариник и два шверцера из БиХ

Index.hr
Ухапшени хрватски полицајац и цариник и два шверцера из БиХ

СПЛИТ - Полиција у Сплиту спровела је криминалистичку истрагу над четири особе, од којих је једна особа полицијски, а једна царински службеник, због сумње да су починили кривично дјело избјегавања царинског надзора.

Ради се о 41-годишњаку и 42-годишњаку, оба хрватска држављанина те 47-годишњаку и 34-годишњаку, двојним држављанима Хрватске и Босне и Херцеговине, саопштила је Полицијска управа сплитско-далматинска.

Криминалистичком истрагом је утврђена сумња да су се споменуте особе од 27. новембра прошле године до 27. фебруара ове године, на подручју Дубровачко - неретванске жупаније и града Загреба, по претходном плану и договору повезале у заједничко дјеловање с тачно одређеним задужењима и улогама, у намјери прибављања неприпадајуће материјалне користи, односно ради куповине и превоза великих количина цигарета из Босне и Херцеговине и њихове продаје на илегалним тржиштима Републике Хрватске.

Свеукупно 4.500 штека цигарета

На наведени начин су на штету државног буџета Републике Хрватске из Босне и Херцеговине у Републику Хрватску прокријумчарили најмање 90 паковања по 50 штека (свеукупно 4.500 штека) цигарета које нису биле прописно означене дуванским маркицама Министарства финансија Републике Хрватске и на које нису платили царинска и друга давања.

Оваквим су дјеловањем поступили против Закона о акцизама те Закону о провођењу царинског законодавства Европске уније, чиме су Државни буџет оштетили за најмање 900.000 куна.

Полицијски су службеници у овој акцији у ухапсили доступне осумњичене особе те поднијели кривичне пријаве Канцеларији за сузбијање корупције и организованог криминалитета.

На основу налога Жупанијског суда у Сплиту проведене су доказне радње претрага домова и других просторија те претрага возила у којима је пронађено и одузето укупно 908 штека цигарета различитих марки без надзорних маркица Министарства финансија, око 176.000 куна и 3.700 евра, три возила (BMW X5, Ауди А6 и VW Пасат) те више мобилних телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана