Ухапшени држављани Србије имали лажне личне карте

Н. Т.
Foto: Илустрација/Радио Сарајево

САРАЈЕВО - Припадници Управе полиције МУП-а Кантона Сарајево, у сарадњи са Обавјештајно - безбједносном агенцијом БИХ (ОБА) ухапсили су два мушкарца држављане Србије Д.Д. и Д.Ј. саопштено је из полиције.

"У тренутку лишења слободе, ови мушкарци су имали идентификациона документа Босне и Херцеговине, с идентитетима различитим од стварних, због чега постоји основ сумње да су починили кривично дјело кривотворење исправе" наводи се у саопштењу МУП-а КС.

Додаје са да су  ухапшени предати у надлежност Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

"Управа полиције МУП-а КС у сарадњи с другим агенцијама за спровођење закона наставља интензиван рад на документовању криминогених активности ових лица" стоји у саопштењу МУП КС.

Из Тужилаштва КС саопштено је да ће осумњичени за кривично дјело кривотворење исправе  бити задржани 24 сата.
 
"У том законском року, а након анализе прикупљених доказа,  поступајући тужилац одлучиће о даљим мјерама" наводи се у саопштењу.

Држављани Србије Душан Јовановић Гиба и Дарко Дуловић, који су у полицијским досјеима заведени као припадници криминалног "кавачког клана", крили су се на подручју Сарајева, а у новоизграђеној елитној згради "Сарајево товер" имали су изнајмљен стан, потврђено је "Гласу Српске".

Оба су позната по кривичним дјелима и сумњичени су за учешћа у плаћеним убиствима. Јовановић се доводи у везу с кланом Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља. Наводно их повезују и са кланом Дарка Шарића, а сумња се да су у Сарајеву били како би обавили неки криминални посао.

Поменути двојац ухапшен је у недјељу увече у акцији припадника  Управе полиције Министарства унутрашњих послова  Кантона Сарајево (МУП КС). Лисице на руке су им стављене на основу потјерница због тешких кривичних дјела. 

Боравак осумњичених у Сарајеву су открили припадници Обавјештајне безбједносне агенције БиХ (ОБА) која је, како сазнајемо, на основу прикупљених информација о свему обавијестила МУП КС. 

Како сазнајемо, након тога је на двије локације у Сарајеву и Источном Сарајеву изведена акција хапшења осумњичених Јовановића и Дуловића који су под великим мјерама безбједности спроведени у полицијске просторије. 

Незванично, обојица ће бити пребачени у Суд БиХ гдје ће бити одржано рочиште на којем ће се разматрати мјера о екстрадиционом притвору. 

Из Суда БиХ је јуче "Гласу Српске" одговорено да нису обавијештени о хапшењу осумњичених. Званичне информације о хапшењу Јовановића и Дуловића до закључења овог броја "Гласа Српске" није саопштио ни МУП КС. 

Ухапшени иза себе имају криминални досије

Ухапшени иза себе имају криминални досије и наводно важе за опасне криминалце. Према писању медија означавани су и као плаћене убице. Јовановића осим са кланом Веље Невоље повезују са врачарском криминалном групом. 

Његово име помињано је и током суђења Вељку Беливуку и Марку Миљковићу, а свједок Бојан Хрватин је пред Специјалним судом у Београду изјавио да је Јовановић у јулу 2020. године на Крфу ликвидирао припаднике "шкаљарског клана" Алана Кожара и Дамира Хаџића. Према извјештајима са апликације "Скај" то убиство наредили су Радоје Звицер и Дарко Шарић. 

Дуловић је у Црној Гори служио затворску казну од двије и по године затвора због трговине дрогом, а суђено му је и за убиство Синише Милића, блиског сарадника Луке Бојовића. 

Он је ослобођен тих оптужби. Дуловић је, иначе, четири мјесеца послије убиства Милића ухапшен у БиХ и изручен Црној Гори ради издржавања казне због трговине хероином, послије чега је пуштен на слободу. 

Дуловић се, подсјетимо, још као малољетник, у октобру 2007. године, нашао на страницама рубрике црна хроника након што је рањен на сплаву. Све се десило када су он и његов друг Бојан М, који је такође био малољетан, покушали  да уђу на сплав, али им обезбјеђење није дозволило. 

Отишли су, али су се убрзо вратили са друговима и наоружани шипкама и камењем. У том сукобу, Вељко Беливук, који је радио у обезбјеђењу сплава наводно је пиштољем ударио по глави Бојана М, а затим и металном барском столицом, док је Дуловића ранио у ногу.

Телефони

Извор близак истрази је рекао да је ОБА до података о кретању осумњичених дошла путем слика, снимака и порука са њихових телефона. 

Према незваничним информацијама, Јовановић је ухапшен недуго по доласку у Сарајево. Он се, како сазнајемо, прије доласка у БиХ слободно шетао Врњачком Бањом и дружио се са припадница групе Дарка Шарића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана