Угрожена исплата плата запосленима у МИП-у?

Жељка Домазет
Угрожена исплата плата запосленима у МИП-у?

Сарајево - Министарство иностраних послова (МИП) БиХ ускоро би могло да дође у ситуацију да неће моћи да исплаћује плате запосленима у овој институцији, јер гомилање кадрова посљедњих мјесеци пријети да пробије буџетски оквир, тврде извори “Гласа” из МИП-а.

Наши саговорници наводе да, према систематизацији МИП БиХ има укупно 657 систематизованих радних мјеста. Према буџетском оквиру  БиХ од 950 милиона марака за све државне институције на МИП БиХ отпадају средства за финансирање плата за 520 запослених. У овом тренутку МИП БиХ има укупно запослених 529 радника, што значи да је тај буџетски оквир већ пробијен, без обзира на то што се у овај број убрајају и запослени МИП-а БиХ који привремено обављају политичке функције, као што је нпр. Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, Бојо Гашановић, начелник општине у Источном Сарајеву и други, који остају запослени МИП-а БиХ иако тренутно нису на платном списку МИП-а БиХ.

Руководство МИП-а БиХ већ је попунило позиције девет радника из МИП-а БиХ који ове године у различитим интервалима треба да оду у пензију и запослило нове раднике, тако да нови менаџмент неће у будућности моћи примити ниједног новог радника због лимита буџетског оквира.

- Запошљавање нових радника у времену од одржавања општих избора у октобру прошле године обавља се убрзано и по хитном обрасцу класичног партијског запошљавања људи блиских партији министра у техничком мандату - тврде наши извори.

Осим тога, додају наши саговорници, у МИП-у је на сцени брзоплето и неселективно унапређивање кадрова, које доводи до повећања финансијских издатака за плате за тако унапријеђене запослене, због чега већ годинама није могуће редовно повећање основице плата.

- Иако Закон о државној служби БиХ допушта могућност да се путем интерних конкурса попуњавају расположива мјеста у МИП-у БиХ, министар расписује јавне конкурсе за нова радна мјеста да би тако могао у МИП БиХ запошљавати нове људе из своје партијске базе - кажу наши извори.

Министар иностраних послова Игор Црнадак рекао је за “Глас Српске” да нису тачне тврдње да је у МИП-у ангажовано више људи него што је прописано систематизацијом.

- Те тврдње напросто нису тачне. Никада у МИП-у није било запослено више од 520 људи, колико је прописано систематизацијом и МИП неће доћи у ситуацију да не може исплаћивати плате запосленима - рекао је Црнадак. Све остале наводе који су изречени на његов рачун у вези са запошљавањем страначких кадрова и наводне малверзације у вези са унапређењем није желио да коментарише.

Протекција

Предсједавајућа парламентарне Комисије за спољне послове Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да све док Канцеларија за ревизију институција БиХ не буде почела давати негативна мишљења о финансијском пословању институција БиХ, неће бити поправљања стања ни у МИП-у ни у осталим институцијама БиХ.

- И поред чињенице да је Савјет министара био надлежан да одобри свако ново запошљавање и да забрани пријем нових радника без пријеке потребе, МИП очигледно има протекцију и добија сагласност коалиционих партнера за отварање нових радних мјеста и збрињавање великог броја ПДП-ових кадрова - каже Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана