Угледна финска политичарка о НАТО-у, Сребреници, Хашком суду и Ратку Младићу: Њемачка и САД ће морати да се извине Србима

Вељко Зељковић
Угледна финска политичарка о НАТО-у, Сребреници, Хашком суду и Ратку Младићу: Њемачка и САД ће морати да се извине Србима

ХЕЛСИНКИ - Њемачка и Француска су се својевремено покушале искупити полагањем вијенаца за сву неправду коју су починиле прије сто година током својих колонијалних освајања афричких земаља. Хоће ли бити потребно нових 100 година да САД и Њемачка признају истину о насиљу које су починиле над српским народом и да се извине невиним људима попут генерала Ратка Младића и његовим сународницима?

Запитала се ово у свом ауторском чланку професорица Пирко Турпеинен, угледни психијатар и некадашња функционерка финских социјалдемократа, реагујући на поједине написе у финским медијима како би након пресуде генералу Ратку Младићу “Србија требало да се суочи са својим ратним злочинима”. Ова финска политичарка, која је годинама радила и као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права Савјета Европе, сматра како је над Србима током прошлог вијека извршен највећи геноцид, те да је разарање Југославије од стране земаља чланица НАТО-а и САД заправо највећи међународни злочин у Европи од Другог свјетског рата. Према њеним ријечима, српски народ је готово истријебљен током Другог свјетског рата, а све је настављено током деведесетих година.

- Хрватска имиграција и разне тајне службе финансирале су годинама једну агресивну антисрпску пропагандну кампању преко најпознатијих маркетиншких агенција. Звонар ЦИА Роберт Бер је у једној од својих књига написао да је на располагању имао на десетине милиона долара како би повећао јаз између различитих етничких група у СФРЈ, а како би сломљене мале државе испуниле циљеве наднационалног капитала из САД и Њемачке - навела је ова финска политичарка.

Оно што се касније десило, како каже, иде на душу тих великих сила, које су дозволиле да након “Олује” Хрватска буде етнички очишћена од Срба, а у чему су, истакла је Турпеиненова, учествовали и пензионисани амерички генерали. 

Она сматра како је Младић, с којим је имала прилике да разговара у неколико наврата, вјероватно једини официр током тих ратних година у БиХ који се више пута позвао на законе и међународне уговоре.

- НАТО суд га је и поред тога осудио. Ставили су му на душу и Сребреницу иако он уопште није био у том граду током спорних догађаја, а који су касније исконструисани од стране тајних служби и лажних свједока. Младић је након уласка у Сребреницу почетком јула 1995. разговарао са представницима Сребренице и генералом УН Каремансом. Он је тада рекао како Бошњаци могу одабрати хоће ли остати у граду или желе ићи негдје другдје. Организовао је и превоз, нахранио их, те затражио да у сваком аутобусу буде и по један припадник УН. Након тога је отишао у Београд - написала је Турпеиненова позивајући свјетске медије да објаве издвојено мишљење судије Апелационог суда Приске Матимбе Нијамбе, која се није сложила са пресудом Младићу наводећи како би било најправедније да се ово суђење понови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана