Угажен снијег на коловозима у вишим предјелима

Срна
Угажен снијег на коловозима у вишим предјелима

БАЊАЛУКА - У Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се у нижим предјелима одвија по мјестимично влажним и мокрим коловозима, у вишим планинским пређелима и преко превоја има угаженог снијега на путевима.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају шире подручје Мркоњић Града, Купреса, Кнежева, Зворника и Сокоца и упозоравају да се и путнички саобраћај одвија успорено.

На магистралном путу Мокро-Подроманија обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере.

На подручју ФБиХ угаженог снијега на коловозима има на дионицама Средње-Олово-Кладањ, Сарајево-Коњиц, Бугојно-Купрес-Ливно, Бугојно - Нови Травник, Ливно-Гламоч - Мркоњић Град и Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље.

На регионалном путу Прњавор-Јелах, на дионици Љеб-Витковци, због оборених стабала на коловоз у прекиду је одвијање саобраћаја.

Из АМС подсјећају возаче да је употреба зимске опреме законски обавезна и истичу да су дежурне екипе зимских служби на терену и по потреби интервенишу на критичним дионицама.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и дионице магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

У току је изградња мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце на снази је обустава саобраћаја сваки дан осим неђеље у времену од 9.00 до 15.00 часова.

Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола-Стричићи-Чађавица-Мркоњић Град и Црна Ријека - Јајце - Мркоњић Град.

Ван времена обуставе саобраћај се одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина - Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/ - Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Братунац три - Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тома и аутобусе класе “М3” због радова на санацији клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе “Дринатранса” Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На магистралном путу Јајце - Црна Ријека у мјесту Угарак, због санационих радова од 7.00 до 16.00 најављене су повремене получасовне обуставе саобраћаја уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова на овој дионици саобраћа се наизмјенично једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук”, од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија двосмјерно.

Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5. часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Током дана због радова спорије се саобраћа и на магистралним путевима Јабланица-Мостар /Потоци/, Сарајево-Трново /Крупац/ и Кључ - Босански Петровац /Ланиште/.

На граничним прелазима у БиХ нема задржавања.

Због изградње новог граничног прелаза од данас ће бити обустављен саобраћај на граничном прелазу Делеуша-Враћеновићи.

За вријеме ове обуставе саобраћај ће бити преусмјерен на друге граничне прелазе.

Због безбједносних разлога и даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана