Удружења књижевника Републике Српске упутило апел да Инцко повуче спорни закон

Срна
Удружења књижевника Републике Српске упутило апел да Инцко повуче спорни закон

БАЊАЛУКА - Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске апеловао је да одлазећи високи представник још једном размотри одлуку и повуче спорни закон који својом искључивошћу угрожава основна људска права и слободе и ствара услове за још веће подјеле и удаљавања народа.

"Мада као Удружење књижевника прокламујемо дјеловање изван било каквих политичких оквира, како би сваки наш члан могао исказати своје слободно мишљење о актуелним питањима, као и да слободно испољава своје политичке идеје, у нашој национално подијељеној двоентитетској државној заједници, у суштини протекторату који се зове БиХ, ипак постоје преломни тренуци и времена која нам не дозвољавају жправо на ћутањеж", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења истичу да се од оснивања до данас залажу за једно од најважнијих цивилизацијских људских права, право на слободу мишљења и говора, које је фундаментално право за сваког ствараоца на свијету, а укидањем тог права и фактичког увођења закона о вербалном деликту, нарушавају се основне људске слободе.

"Тешко се може схватити и прихватити нецивилизацијска одлука високог представника која својом тежином ставља тачку на истраживање и научно доказивање истине о Сребреници, чак ни са новим недвосмисленим чињеницама изнесеним у мишљењу међународне експертске групе научника", навео је у саопштењу Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске.

Како истичи, забране таквог типа на овим просторима биле су познате искључиво у ратним временима, Први и Други свјетски рат, а вербални деликт и забрана говора и мишљења као законски оквир није познат ни у најтежем трагичном рату у БиХ.

У саопштењу се додаје да Удружење књижевника Републике Српске осуђује све злочине и злочинце у БиХ, као и свуда у свијету, ма ком народу или народностима припадали, али сматра да се грађанима морају и у закону БиХ омогућити цивилизацијска људска права и слободе.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Управни одбор Удружења књижевника Републике Српске сматра да таквом одлуком одлазећи високи представника не ради на помирењу народу што је основни задатак и мисија високог представника у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана