Убио се власник пумпи “Парма тренд”

Г. Обрадовић и Н. Томашевић
Убио се власник пумпи “Парма тренд”

БAЊAЛУКA - Власник бензинских пумпи “Парма тренд” Милутин Жујић убио се јуче у својој кући у насељу Трн код Лакташа, потврђено је у полицији.

Према незваничним информацијама, Жујић се убио у гаражи хицем из пиштоља. О мотиву самоубиства такође нико није желио да говори, али се вјерује да је Жујић дигао руку на себе највјероватније због великих дугова у које је запао.

- Послије обавјештења о проналаску тијела полиција је изашла на лице мјеста и уз присуство дежурног тужиоца Окружног тужилаштва Бањалука обављен је увиђај. Увиђајем је утврђено да нема елемената кривичног дјела и да је ријеч о самоубиству - казао је “Гласу Српске” извор из полиције.

Портпарол Центра јавне безбједности Бањалука Игор Шукало рекао је да полиција не може давати никакве информације о овом догађају и да се за све информације обратимо тужилаштву које руководи истрагом. У Окружном тужилаштву Бањалука истакли су да је дежурни тужилац на увиђају и да не могу да дају никакве информације. Колико је истрага била затворена, најбоље илуструје податак да нико из надлежних институција није желио да открије ни вријеме самоубиства.

Испред Жујићеве куће јуче се окупио велики број његових рођака и комшија, а приватно обезбјеђење удаљило је новинаре.

Жујићеве комшије испричале су да су потресени овим догађајем.

- Дуго га познајем и не могу да вјерујем да је дигао руку на себе. Чуо сам неколико пута да је имао велике дугове, али не знам да ли је то разлог због којег се убио - рекао је један од комшија.

Жујић је почетком рата избјегао из Хрватске у Бањалуку и започео са нафтним бизнисом. До прије неколико година из године у годину је ширио своје пословно царство и изградио други по величини ланац бензинских пумпи у Српској са више од 20 продајних мјеста.

На врхунцу свог пословног успјеха 2009. године купио је надалеко познати хотел, бензинску пумпу, ресторан, аутосервис и аутопраоницу “Милка” у Лакташима. Бивши власник “Милке” Вукашин Војиновић уговорио је са Жујићем да му плати у неколико рата. Иако је у почетку редовно отплаћивао “Милку”, Жујић је због финансијских тешкоћа изненада почео да затеже са плаћањем, а када је дуг достигао скоро два милиона марака, Војиновић га је тужио.

Због наглог ширења на тржишту у јавности су се појавиле бројне спекулације о томе одакле потиче Жујићев капитал. Медији су писали да иза ширења “Парма тренда” финансијски стоје бивши премијер Хрватске Иво Санадер и некадашњи шеф кабинета Фрање Туђмана Хрвоје Шаринић. Према тим наводима, Жујићеви финансијски проблеми појавили су се управо у вријеме када је Санадер ухапшен због умијешаности у бројне афере, укључујући и ону са врло сумњивом продајом хрватске нафтне индустрије “Ина” мађарском МОЛ-у. Жујић је тада демантовао да је повезан са Санадером и Шаринићем.

Да је Жујић био у кризи, показао је и његов потез из прошле године, када је одлучио да руском ланцу бензинских пумпи “Нестро петрол” прода бензинску пумпу у Лакташима.

Жртва рекетирања

Жујић је 2008. године био жртва рекетирања у афери “Транспаренси интернешнел”.

Од њега је група рекеташа тражила новац да би га заштитила од међународне заједнице која га је, како су му тврдили, имала на оку због сумње да помаже хашке оптуженике. На основу тога од Жујића су у једном наврату извукли 10.000 марака. На име наводне заштите од прогона Жујићу су организовали састанке са странцима у Загребу, на које су ови, пак, били привучени због сумње да сваки богатији бизнисмен из РС помаже хашке бјегунце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана