У уторак наставак суђења Сакибу Махмуљину

Срна
У уторак наставак суђења Сакибу Махмуљину

САРАЈЕВО - Суђење некадашњем команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину, оптуженом што није спријечио злочине припадника одреда “Ел муџахедин” над Србима на подручју Возуће и Завидовића, биће настављено у уторак, 7. децембра пред Апелационим вијећем Суда БиХ.

Суђење ће бити настављено репродукцијом исказа свједока Тужилаштва БиХ, бившег команданта 35. дивизије Трећег корпуса такозване Армије БиХ Фадила Хасанагића.

Хасанагић је током свједочења у првостепеном поступку пред Судом БиХ потврдио наводе оптужнице да су припадници одреда “Ел муџахедин” били у сталном контакту с Махмуљином и извршавали његова наређења.

Свједок је рекао да је оптужени знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни.

Хасанагић је, између осталог, признао да је и он као командант дивизије, прије злочина, од надређеног Махмуљина тражио да због мањка људства, муџахедине задржи у рејону Возуће, али да их је Махмуљин, писаним актом, не само задржао, већ управо њему потчинио.

Према његовим ријечима, муџахедини су њему само фиктивно били потчињени, јер његове наредбе нити су слушали, нити су му подносили извјештаје.

Хасанагић је навео да је о злочинима муџахедина, Махмуљин и усмено и писмено био обавијештен, чак и од свог помоћника за обавјештајне послове Едина Хусића који је службеном забиљешком од 15. септембра 1995. године, Махмуљину “препоручио” да се изврше “провјере” у логору муџахедина.

Према његовом свједочењу, Махмуљин је фризиране извјештаје о злочинима, са терена, не спомињући злочин и злочинце, слао Главном штабу.

Овај свједок је тврдио да је Махмуљин могао да спријечи муџахедине у злочину, те да је у ланцу командовања, једини за то имао и инструменте.

Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Првостепено вијеће је закључило да су, у оквиру операције “Фарз”, у септембру 1995. припадници Одреда отели заробљенике и цивиле од Петог батаљона и одвели их у логор “13. километар”, гђе су 52 заробљеника убили ватреним и хладним оружјем.

Вијеће је утврдило да је Махмуљин боравио у зони дејстава у вријеме операције “Прољеће ж95”, те да је одржавао састанке са представницима Одреда.

Вијеће је након доказа Тужилаштва ван разумне сумње утврдило да је оптужени починио кривично ђело за које се терети, а имајући у виду да је инкриминисано ђело почињено 1995. године, казна је изречена по Кривичном закону СФРЈ.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра жалбеним поступком на којем су изнесени приједлози Тужилаштва и одбране.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је Судско вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.

Суђење је заказано за 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана